Автомагистрала „Хемус“ е „зазимена“ в началото на пролетта заради липса

...
Автомагистрала „Хемус“ е „зазимена“ в началото на пролетта заради липса
Коментари Харесай

Министър Иван Шишков: АМ Хемус е зазимена напролет заради липса на плащане

Автомагистрала „ Хемус “ е „ зазимена “ при започване на пролетта поради липса на заплащане. Последното е направено от предходния длъжностен кабинет в края на месец ноември 2021 година

Това сподели служебният министър на районното развиване и благоустройството арх. Иван Шишков след ревизия на първите два от оставащите за създаване сектори на инфраструктурния обект. В инспекцията участваха също заместник-министър Захари Христов и ръководителят на Управителния съвет на Агенция „ Пътна инфраструктура “ Иво Иванов.

Инспекцията се прави, с цел да вземем съответното решение и да може тази част от Автомагистрала „ Хемус “, която има строителни бумаги, да се построи в оптимално къси периоди, сподели още Шишков.

Очаквахме, че сектор 1 – от Боаза до п. в. „ Дерманци “ е в по-напреднала фаза. Строителството на втория – сред пътните възли „ Дерманци “ и „ Каленик “, е в напълно ранен стадий. На него няма доста изкопни работи, струпана е строителна техника, само че без служащи. Изпълнителите на другите сектори са разнообразни, макар че по документи строителят е държавното сдружение „ Автомагистрали “ ЕАД, сподели още районният министър. И съобщи, че ще изиска от държавната компания информация за заплащанията към строителните компании.

Независимо от това дали ги има в бюджета на Агенция „ Пътна инфраструктура “ или не, ще се търси опция средствата да бъдат изплатени, тъй че строителният развой да продължи, ангажира се Иван Шишков. И добави, че ще изиска по опция периодите да не бъдат удължавани.

Участък 1 е доста напреднал като строителство и в случай че сериозните точки се отстранят, ще се приближим до довеждане докрай на строителството. Строителят би трябвало да компенсира забавянето. Той ще бъде задължен да извърши избрани строителни действия до зимния интервал, тъй като част от огромните мостови уреди в него са напреднали. Трябва да бъдат приключени, с цел да не се компрометират, в случай че още една зима останат незавършени, осведоми министърът.

Изграждането на първия сектор би трябвало да приключи доникъде на идната година. Пускането в употреба на първите три прави – до п. в. „ Каленик “, зависи от строителството на втория, което стартира най-късно. Затова работата по него не би трябвало да се забавя, безапелационен бе той.

Иван Шишков уточни, че не е направено нищо за легализиране в интерес на страната на установеното от предходния длъжностен кабинет нелегално строителство в сектори 4 и 5, с цел да не се постанова да бъде разрушено и да би трябвало да се прави още веднъж.

От изключителна значимост беше да бъде утвърдено изменение в Закона за устройство на територията и да бъде оповестено за търпимо противозаконното строителство, което дава отговор на нормите. Бяхме предложили текст на управлението на Министерство на регионалното развитие в постоянния кабинет. Това не се случи. Затова сега не мога да разясня, че има механизъм, по който да стартира да се строи в тези два сектора, сподели районният министър.

Ще създадем всичко допустимо освен да направляваме почналото строителство на огромните инфраструктурни обекти, а да дадем подтик на нови, най-малко като обмисляне, с цел да може да имаме проходими пътища, а не „ тапи “ по тях, съобщи арх. Шишков. Необходимо е да стартира стремително планиране. Оста север - юг в България е на процедура неразработена, в това число и планово. В последните 10 - 15 години строителството на инфраструктурата е доста закъсняло и е с извънредно мудни темпове. Строяха се дребни сектори и се употребиха за политически цели, сподели министърът. Инфраструктурата не би трябвало да е за политически цели, а да се строи за всички жители и да е по-безопасна, безапелационен бе арх. Шишков.

След инспекция на работата в тунел „ Витиня “ районният министър изрече разочарованието си, че се вършат евакуационните изходи, без да се правят и нужните довършителни работи. Това може да докара до съществено закъснение. Затова следва диалог с управлението на „ Автомагистрали “ ЕАД, с цел да се открият аргументите за забавянето и да се ускорим процесът.

Предстои инспекция на строителството и на Автомагистрала „ Струма “, разгласи Иван Шишков. Сериозен проблем там е задействаното свлачище преди виадукта и тунел „ Железница “. Ще създадем опит за въвеждане на краткотрайна организация на придвижването по опция, тъй че секторът да бъде пуснат в употреба, заяви той.

Ще се инспектира и скоростният път Видин - Ботевград.

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в!
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР