Автомагистрала Хемус е в парламента, заяви преди няколко дни регионалният

...
Автомагистрала Хемус е в парламента, заяви преди няколко дни регионалният
Коментари Харесай

Незаконните строежи по "Хемус" стават "търпими" с промяна в закона

" Автомагистрала " Хемус " е в Народното събрание ", съобщи преди няколко дни районният министър Иван Шишков пред медиите. А зад думите му стои импортираният в петък в Народното събрание план за изменение на Закона за устройството на територията (ЗУТ), който би трябвало да разреши узаконяването на откритите противозаконни градежи на лотове 4, (обхващащ трасето от пътен възел Плевен до Летница) и 5 (от Летница до Павликени).

Намеренията за препоръчаните промени министърът удостовери още в, когато в действителност разясни, че това е единствения метод строителството на автомагистралата да продължи.

Това е записано в този момент и в претекстовете, които Министерство на районното развиване и благоустройството е внесло дружно с предлагането за смяна.

" Строежите по естеството си са с предопределение за трайно облекчаване на публични потребности и са напълно обществена благосъстоятелност, като огромна част от тях съставляват национални обекти и/или обекти с национално значение, както и обекти с първостепенно общинско значение. Поради това със законопроекта се планува преходна наредба, която да дефинира нужните условия за регламентиране статута " толерантност " на горепосочените градежи, вследствие на което същите няма да подлежат на унищожаване и възбрана за прилагане " е посочено в претекстовете към плана за изменение.
Реклама
" Това, което сме предложили, не касае единствено четвърти и пети лот на автомагистрала " Хемус ", без значение, че те са най-емблематични. Предложили сме и опция за гаранции за това строителство, което ще бъде обследвано и ще бъде установено, че дава отговор на нормите и може да бъде оповестено за търпимо ", разгласи Иван Шишков по време на последния парламентарен надзор.
Незаконната автомагистрала
В началото на юли тази година Дирекция за народен строителен надзор (ДНСК) издаде общо 11 наказателни постановления за откритото нелегално строителство в секторите 4 и 5 от автомагистрала " Хемус ".

Дейностите са осъществявани без утвърдени капиталови планове и без издадено позволение за градеж, т.е. нелегално. Проверките са установили, че се правят строително-монтажни работи - ровове, диги, пътни кревати и уреди на сектори 4 и 5 на Автомагистрала " Хемус ", градеж първа категория. Те са осъществени и в парцели частна благосъстоятелност, за които производствата по отчуждаване не са завършили към датата на инспекцията.

Всъщност началото на определяне на нарушаванията беше още през декември 2021 година и началото на 2022-а, когато бяха връчени актове за административно нарушаване на изпълнителя - държавната " Автомагистрали " и строителните компании, сключили контракти за лотове 4 и 5 - " АБ ", " Парсек Груп ", " Автомагистрали Хемус " и " Водно строителство Благоевград ".
Реклама
Но това са единствено част от свадите съпътстващи дългогодишното създаване на автомагистралата. Сагата имаше продължение в изнесените от някогашният министър Бойко Рашков данни за, предопределени за градежа на лот 5. Също през юни той разгласи, че част от тях са употребявани за
" Параграф 22 "
И в тази ситуация с незаконността на строителството по " Хемус " и в този за оповестяване на обекта за " поносим " стои страната. Тя посредством своя орган за надзор (ДНСК) откри незаконосъобразни дейности и прекрати строителните действия по 4 и 5 лот на аутобана. Също страната, посредством виновната институция Министерство на регионалното развитие и за да може въпреки всичко да се стартира да се строи там, насочи искане към Народното събрание за промени в настоящото законодателство във връзка с узаконяването на противозаконните обекти.

Смисълът на тези дейности е явен: " Ако откритото не беше оповестено за нелегално, значи, че страната взе участие в прикриване на противозаконни дейности ", разясни в изявлението си за " Капитал " министър Шишков ". " Ако противозаконното строителство продължаваше да бъде прикривано, значи, че страната продължава да нарушава закона ", уточни още той.

Ако не се подхващат дейности към оповестяване за търпими на тези и други обекти, то съгласно министър Шишков (и настоящото законодателство) те би трябвало да бъдат съборени. " Тази смяна в закона спред мен е най-малкото зло, което страната може сама да си аргументи ", съобщи министърът.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР