Автокрадците вече ще може да бъдат съдени и за кражба,

...
Автокрадците вече ще може да бъдат съдени и за кражба,
Коментари Харесай

До 10 години затвор за кражба на кола

Автокрадците към този момент ще може да бъдат съдени и за кражба, а не както до момента - всеобщо за незаконно лишаване. Това плануват промени в Наказателния кодекс (НК), направени от правосъдното министерство и оповестени за публично разискване в сряда. В плана има и други промени, разяснява в. „ 24 часа “.

Нововъведенията бяха поискани от премиера Бойко Борисов на съвещание на държавното управление на 21 март.

“Имайте поради, че аз за това нещо се боря от несъмнено 15 години и не мога да преодолея незаконното лишаване на коли да стане кражба”, сподели тогава министър-председателят. Той изясни и от кое място идва казусът: “Хващаме го в колата, по-късно излиза, пробация, домакински арест, отива отново да краде и такива случаи, в случай че извикам шефа на Софийско, може би до на следващия ден сутринта ще ви споделя с имена, с обстоятелства, с хора. Само че законът споделя, че това е допустимо. Да променим законите, да ги разбираем на обществото, тъй като отнемането значи, че като те заловен вътре в автомобила, само че в случай че не работи или там те заловен на място – не го крадеш, не е кражба и там има други членове и сформира.”

Новите оферти обаче не отстраняват член 346 от Наказателен кодекс, в който е написано незаконното лишаване (ПЗО). За него служители на реда постоянно са коментирали, че казусът идва от текста “с желание да го ползва”.

Престъпниците мислели какви ли не оправдания, в това число, че желали да се скрият от дъжда или да се стоплят. Абсурден бе и казусът с Емил Велинов, който на 7 юни м.г. бе обяснил, че влезнал в бус, с цел да открадне радиото. Превозното средство обаче изобщо нямало такова.

И до момента имаше случаи на по този начин заведени каузи, само че много малко. Пример са Красимир Пешев-Мраморския и Чавдар Ценков-Чочо Педала. Двамата отмъкват джип на 22 октомври 2016 година Следва гонка с полицията, при която Ценков е хванат, а Мраморския се измъква, само че по-късно е заловен по ДНК от шапка, която изпуснал при бягството си. Прокурорът ги упреква за кражба с техническо средство. Делото е висящо в Софийския областен съд.

Друга оригиналност е, че към този момент ще има и опит за кражба на кола. При него се плануват до 3 година затвор или пробация. Ако обаче това е първо закононарушение, то бандитът ще бъде освободен от наказателна отговорност и ще получи санкция до 5000 лева За второ закононарушение обаче към този момент апашът ще се води осъждан и няма да може да се възползва от малката врата в закона. Затова и отпада различното наказване за навлизане в непозната кола. Досега то се глобяваше с до 3 година затвор или санкция до 3000 лева Така постоянно се случвало бандити да натрупат по няколко санкции. Затова в бъдеще наказването ще е единствено до 3 година затвор.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР