Автобусите на градския транспорт във Варна се движат с разреден

...
Автобусите на градския транспорт във Варна се движат с разреден
Коментари Харесай

Covid удари шофьорите в градския транспорт във Варна

Автобусите на градския превоз във Варна се движат с разводнен график поради заболели водачи. Общо 27 водачи на общинския транспортьор са в болнични. 10 от тях са с позитивни проби за COVID-19, а останалите с други болести.

Заради дефицита на водачи няма кой да замести болните. В пиковите часове заран и вечер рейсовете, които обслужват някои от по-натоварените линии, са претъпкани. Така пътуването в градския превоз се трансформира в призрачен сън.

" Но, когато заран не пристигна някой по тази причина, че е болен, до момента в който намерим решение, се бавим. От там се получават тези неща. Нашите водачи са 355 - 27 заболели, като сложим, това са 8% от личния състав. Ако не дай си Боже се разболее по-голям %, няма да има кой да кара рейсовете ", съобщи изпълнителният шеф на " Градски превоз " - Варна инж. Злати Златев пред Българска национална телевизия.

От общинския транспортьор са взели ограничения, с цел да не се популяризира вирусът измежду личния състав и пътуващите в рейсовете. Почистването се прави от частна компания.

" Абсолютно всяка вечер всички машини, когато се приберат и се измият, се дезинфекцират. Отделно съм разпоредил да се направи за администрацията график, там където има повече от двама души в стая, да излизат хоум офис - през интернет да работим ", добави инж. Злати Златев, изпълнителен шеф на " Градски превоз " - Варна.

Ако един от рейсовете не извърши курса си, идващият би трябвало да поеме голям поток от хора.

Една от аргументите за нарасналия се брой на болните от COVID-19 водачи е, че някои от пасажерите не носят маски.

От началото на годината до момента са направени над 7500 инспекции в рейсовете на градския превоз за съблюдаване на противоепидемичните ограничения. Установени са 91 извършители. На 81 от тях са формирани актове.

" Минималната глоба е 300 лв.. До момента не сме имали случай на открито наново нарушаване ", добави Тодор Иванов, заместник-кмет на Община Варна.

Според статистиката, най-често без защитни маски в градския превоз пътуват младежи на възраст от 20 до 30 години.

" Възрастните хора са безусловно съвършени, прецизни и съблюдават наредбите, до момента в който младежите си разрешават нарушавания, за което надлежно са и глобени ", разяснява Тодор Иванов.

" Но има, както на всички места, обособени човеци, които изрично отхвърлят, за които се обаждаме на телефон 112, имаме разправии. Има такива хора, които считат, че всичко това е някаква детска игра ", сподели още инж. Злати Златев, изпълнителен шеф на " Градски превоз " - Варна.

Очаква се до няколко месеца автопаркът на градския превоз да бъде освежен със закупуването на 60 нови машини. Старите рейсове ще се употребяват единствено при последна нужда.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР