Автобус-амфибия ще превозва пътници през река Дунав между Румъния и

...
Автобус-амфибия ще превозва пътници през река Дунав между Румъния и
Коментари Харесай

НОВОСТ: Автобус-амфибия ще превозва пътници през река Дунав между Румъния и България

Автобус-амфибия ще транспортира пасажери през река Дунав сред Румъния и България, съобщи Българска телеграфна агенция.

Автобусът е закупен от окръжния съвет на Кълъраш в границите на план по програмата ИНТЕРРЕГ Румъния-България V-А. Това заяви Богдан Мушат, началник на взаимния секретариат в Регионалния офис в Кълъраш за трансгранично съдействие за границата Румъния-България, на първата трансгранична конференция по план " Европа на Балканите: Общо бъдеще ".

Автобусът е на стойност към 900 хиляди евро (4,57 млн. леи) и е закупен от Унгария, където от 2009 година се движат сходни транспортни средства-амфибии в река Дунав и оферират на туристите атрактивно пътешестване, оповестиха румънски медии, когато през ноември предходната година бе изработен сполучлив тест на транспортното средство. Според информацията в румънски медии сходен рейс се употребява и в Португалия, само че в тази ситуация на Румъния автобусът-амфибия ще извършва ролята на ферибот единствено за пасажери сред Кълъраш и Силистра.

Превозното средство е наречено Frog Bus и разполага с 35 места. Автобусът е закупен в границите на плана „ Подобряване на сигурността на мореплаване по река Дунав в трансграничния регион Кълъраш-Силистра “.

Общо 11 километра водни пътища са построени и усъвършенствани в границите на първия план, който включва инсталиране на маяци в 5-километров сектор на ръкава Борча на река Дунав, нови речни гари в Кълъраш и Силистра, модерни зони за отдих и развлечения по крайбрежието. В рамките на плана община Кълъраш е закупила автобуса-амфибия, а от българска страна е закупен електрически катамаран, описа Мушат.

По втория план за развиване в еврорегион Русе-Гюргево са реализирани 8 км усъвършенствани вътрешни водни пътища, изпълнена е рехабилитация на кея на пътнически терминал Русе и са усъвършенствани навигационните условия на три корабни места. В румънската част е построен пристан и е развита зоната към канала „ Свети Георги “, а крайбрежието е превърнато в приятна зона за отдих и развлечения, уточни ръководителят на взаимния секретариат в Регионалния офис в Кълъраш за трансгранично съдействие за границата Румъния-България.

Проектът " Европа на Балканите: Общо бъдеще " се извършва от Българска телеграфна агенция с поддръжката на Европейската комисия и надгражда към този момент осъществения план " Европа в България: Общо бъдеще ". Сред задачите на плана са: по-добро схващане на ролята на политиката на доближаване, включително на Балканите; повишение на осведомеността за планове, финансирани от Европейски Съюз посредством Кохезионната политика; поощряване на открит разговор за резултатите от осъществяването ѝ на локално равнище, както и на гражданското присъединяване по въпроси, свързани с политиката на доближаване.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР