Австрийското министерство на вътрешните работи припомни днес пред Франс прес,

...
Австрийското министерство на вътрешните работи припомни днес пред Франс прес,
Коментари Харесай

Австрийското министерство: Отварянето на Шенгенското пространство за България не е пълно присъединяване към Шенген

Австрийското министерство на вътрешните работи напомни през днешния ден пред Франс прес, че отварянето на Шенгенското европейско морско и въздушно пространство за България и Румъния не съставлява цялостно присъединение към Шенгенската зона.

" Шенген по въздух значи, че пасажерите, идващи от Румъния и от България няма да би трябвало да минават през паспортен надзор, с изключение на този, който прави самолетната компания на гейта за отклоняване към самолета ", съобщи за Франс прес австрийското вътрешно ведомство. Пред френската новинарска организация то добави, че понастоящем няма договаряния за по този начин нареченото цялостно присъединение към Шенген и не може да се уточни дата за това.

Присъединяването на Румъния и България, които са членове на Европейски Съюз от 2007 година, към Шенгенската зона беше блокирано в края на 2022 година от Австрия, напомня Франс прес и отбелязва, че в Шенгенското пространство пътуват свободно, без инспекции по вътрешните му граници, над 400 милиона души.

Шенгенската зона включва 23 от 27-те страни членки на Европейски Съюз, плюс асоциираните към нея Швейцария, Исландия и Лихтенщайн.

Румъния и България оповестиха, че са постигнали единодушие с Австрия, с цел да се употребяват от свободно придвижване в Шенгенското пространство на морско и въздушно равнище, само че въпросът за сухопътните граници беше отсрочен за по-късно, напомня Франс прес.

В началото на декември Австрия, която преди година бе наложила несъгласие на присъединението към Шенген на двете балкански страни, излезе с концепцията за по този начин наречения " Шенген по въздух " или " Въздушен Шенген ", като съобщи, че е подготвена да одобри намаляване на разпоредбите, които ръководят въздушния трафик за България и Румъния, в случай че Брюксел укрепи външните граници на Европейски Съюз.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР