Австрийският президент Александър Ван дер Белен каза в петък, че

...
Австрийският президент Александър Ван дер Белен каза в петък, че
Коментари Харесай

Президентът на Австрия разкритикува правителството си за блокирането на Румъния и България за Шенген

Австрийският президент Александър Ван дер Белен сподели в петък, че съжалява за решението на държавното управление си да блокира присъединението на Румъния и България към Шенгенското пространство.

В четвъртък Съветът на Европейския съюз (ЕС) гласоподава Хърватия да влезе в Шенген от 1 януари 2023 година, само че. Австрия наложи несъгласие за София и Букурещ, а Нидерландия - единствено на София. Хърватия се причисли към Европейски Съюз през 2013 година, а България и Румъния - през 2007 година

И Австрия, и Холандия мотивираха решението си със угриженост за незаконната миграция. Все по-голям брой незаконни мигранти минават в Западна Европа през района на Балканите .

Според Ван дер Белен решението на австрийското държавно управление обаче ще задълбочи миграционната рецесия, вместо да я облекчи.

" Вярно е, че Австрия е в сложна обстановка поради огромния брой търсещи леговище. Но блокадата за Шенген не способства за решение ", написа той в Туитър.

Ван дер Белен сподели, че в Европейския съюз може да се откри решение на мигрантската рецесия.

" Не виждам по какъв начин блокадата на влизането на Румъния трансформира по някакъв метод обстановката в Австрия ", сподели Ван дер Белен по-късно на конференция в Словения.

По думите му позицията на страната му не среща схващане от мнозина в Европа. След гласуването и Европейската комисия (ЕК) изрази отчаяние от решението България и Румъния да останат отвън Шенген.

Преди гласуването в четвъртък сподели, че България, Румъния и Хърватия извършват критериите и са подготвени за участие в Шенгенското пространство. страните да бъдат признати в зоната без повече закъснение.

След решението за Шенген и Букурещ, и София обявиха, че ще продължат напъните си за присъединение. България по-меко и с вяра да бъде призната през 2023 година Румъния обаче и даже връчи протестна нота на посланичката на Австрия в Букурещ.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР