Австрийският консерватор Себастиан Курц се завърна във властта днес, предаде

...
Австрийският консерватор Себастиан Курц се завърна във властта днес, предаде
Коментари Харесай

След фиаското с крайнодесните Курц отново е на власт, този път със Зелените

Австрийският реакционер Себастиан Курц се завърна във властта през днешния ден, съобщи " Ройтерс ". Коалиционният му кабинет със Зелените постави клетва съвсем осем месеца, откакто съюзът с крайнодесните се срина поради скандално видео.

Обратът беше политическа нужда за 33-годишния Курц. Той съвсем не беше обиден и даже завоюва гласоподаватели след абсурда " Ибисагейт ", обвързван с видеозапис, на който тогавашният водач на крайната десница Хайнц-Кристиан Щрахе дава обещание облаги против финансиране на жена, представяща се за племенница на съветски олигарх.

Курц образува неуместен съюз с левите Зелени, които дълго време подлагаха на критика неговата твърда линия против имиграцията и " политическия ислям ". Те подписаха съдружна договорка, която съчетава доста от тези политики и данъчни понижения с екологични ограничения.

" След Ибиса и парламентарните избори през есента, кръгът в този момент се затваря ", сподели президентът Александър Ван дер Белен, някогашен водач на Зелените, при полагането на клетвата на кабинета, който не направи изказвания. " Внимателно възобновеното (обществено) доверие в този момент би трябвало да бъде подсилено ", добави той.

С включването на Зелените в държавното управление на фона на засилващи се апели за незабавни дейности против климатичните промени, Австрия се причислява към Швеция и Финландия.

За разлика от тези страни членки на Европейския съюз обаче, австрийските Зелени не ръководят с лявоцентристи, което трансформира съюза им в забавен тест. Консерваторите на немския канцлер Ангела Меркел може да изберат сходна коалиция след изборите идната година.

Колко ще продължи?

Дали австрийският опит ще оцелее в петте години до идващите избори евентуално ще зависи от това дали Зелените ще съумеят да покажат на поддръжниците си, че са постигнали задоволително съответни резултати от съюза си с един идеологически съперник.

Австрийската национална партия на Курц и Зелените разпределиха между тях министерствата почти съразмерно на резултатите им на парламентарните избори на 29 септември, на които консерваторите завоюваха 37.5% от гласовете. Зелените бяха четвърти с 13.9%. Сред министерствата, които ще управлява Народната партия, са финансовото, на вътрешните работи и на защитата.

Зелените вземат участие в държавно управление за пръв път.

Много зелени обаче насочиха рецензии към ограничения в съдружната договорка, включващи разширение на възбраната за носене на забрадки в учебните заведения до 14 години и превантивно задържане на хора, считани за опасност за публичния ред, които обаче към момента не са направили закононарушение.

Още за договорката четете тук.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР