Австрийският канцлер Карл Нехамер заявява, че Австрия има проблем с

...
Австрийският канцлер Карл Нехамер заявява, че Австрия има проблем с
Коментари Харесай

Австрия иска нов график за разширяването на Шенген с Румъния и България през пролетта

Австрийският канцлер Карл Нехамер декларира, че Австрия има проблем с имиграцията и че министерството на вътрешните работи желае нов график за присъединение на Румъния и България към Шенген напролет, оповестява румънската телевизия Диджи 24, представена от Българска телеграфна агенция.
Още по темата
Изявлението е било направено след среща във Виена сред Нехамер и ръководителя на Европейската национална партия (ЕНП) Манфред Вебер, прецизира румънският информативен уебсайт Хотнюз.

Австрия е единствената страна, която към момента се опълчва на присъединението на Румъния към Шенгенското пространство, отбелязва Диджи 24. 

Председателят на ЕНП Манфред Вебер е споделил на Нехамер, че няма причина Виена да се опълчва на присъединението на Румъния към Шенген, оповестява Хотнюз.

Запитан дали Австрия ще гласоподава срещу приемането на Румъния и България в Шенген назаседанието в четвъртък в Съвета по правораздаване и вътрешни работи, Нехамер е избегнал да даде явен отговор.

" Проблемът в Австрия е, че имаме повече от 75 000 мигранти, които не са регистрирани на никое място. Границите на Европейски Съюз не работят. Това са обстоятелствата. Това не е политическа, партийна полемика, а полемика върху обстоятелства ", е споделил Нехамер, представен от Диджи 24. По думите му министърът на вътрешните работи желае нов график за Румъния и България за идната пролет.

Австрия държи на блокирането на Румъния и България, разгласи във втоеник в изявление за австрийското радио министърът на вътрешните работи Герхард Карнер.

Австрийският канцлер е декларирал още, че кандидатурите за участие в Шенген на Румъния и България няма да бъдат разграничени и че гласуването за тях ще бъде общо.

Темата за присъединение на Хърватия, България и Румъния към Шенген провокира огромно неспокойствие в австрийската политика, означи в обзорен материал австрийското радио и телевизия (ОРФ) още в края на предишния месец.

Съветът на Европейски Съюз по правораздаване и вътрешни работи ще разиска и гласоподава в четвъртък две оферти за разширение на Шенгенското пространство. Първото предложение е за приемането на България и Румъния, а второто - за Хърватия, показва дневният ред на съвещанието. Решението се взема с единогласие.

Междувременно партията " Нова Австрия " (НЕОС), която има 15 места в долната камара на австрийския парламент, поддържа присъединението на Румъния и България към Шенген. Председателката на НЕОС Беате Майнл-Райзингер изиска от австрийското държавно управление да отдръпна решението, с което се опълчва на разширението на Шенген с двете страни, съобщи румънската организация Аджерпрес.

За тази позиция на австрийската партия НЕОС заяви румънската " Съюз за избавление на Румъния ". Двете обединения са членове на групата " Обнови Европа " в Европейския парламент, разяснява Аджерпрес.

Председателката на НЕОС е показала, че с решението срещу разширение на Шенген с Румъния и България Австрийската национална партия слага в заплаха самата същина на европейския план - свободата.

" Австрия сама лимитира свободите на жителите на Европейски Съюз. Федералното държавно управление би трябвало да прегледа доста деликатно кои са нашите съдружници. Формирането на ос Нехамер - Орбан - Вучич и отчуждаването на Румъния, България и останалите страни от Европейски Съюз, не е в полза на Австрия ", е декларирала лидерката на НЕОС Беате Майнл-Райзингер, представена от Аджерпрес.

Евродепутатката от НЕОС Клаудия Гамон е показала, че Румъния и България извършват критериите за присъединение към Шенген още от 2011 година " Присъединяването на дадена страна към Шенгенското пространство не зависи от наредбите и настоящото положение на Австрийската национална партия, а от някои строго механически критерии. Време е да се постави завършек на неприемането им (на Румъния и България - бел. прев.) в Шенген ", е декларирала Клаудия Гамон.

В същото време Народното събрание на Нидерландия завърши през днешния ден процедурата по утвърждение на позицията на държавното управление в Хага за поддръжка на присъединението на Румъния към Шенген.

Миналата седмица държавното управление на Нидерландия реши да поддържа присъединението на Румъния и Хърватия към Шенгенското пространство, само че съобщи, че България към момента не дава отговор на изискванията за присъединение към Шенген.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР