Австрийският канцлер Карл Нехамер заяви, че Русия умишлено „условно е

...
Австрийският канцлер Карл Нехамер заяви, че Русия умишлено „условно е
Коментари Харесай

Австрийският канцлер: Русия е виновна за ръста на цените на газа в Европа

Австрийският канцлер Карл Нехамер съобщи, че Русия съзнателно „ условно " е напълнила газовите складове в Европа, което е довело до доста повишаване на цените на газа, цитират думите му съветският вестник “Коммерсантъ “ и Агенция " Фокус ".

„ Очевидно имаше добре координирана тактика на Руската федерация и концерна „ Газпром “. Хранилищата бяха единствено условно запълнени, което докара до обстоятелството, че цената на газа в действителност се увеличи фрапантно. Снабдяването (с газ, бел.ред.) е обезпечено, само че, несъмнено, заради цената, обстановката е напрегната. Газът стана по-скъп от всеки път “, сподели Нехамер по време на тирада пред Федералния съвет на Австрия.

По-рано, на 1 февруари, висшият представител на Европейски Съюз по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел в ефира на телевизионния канал „ Дождь” съобщи, че не упреква Русия за нарастване на цените на газа. Според него това се е случило заради няколко фактора. Също в същия ден Газпром заяви, че до края на януари европейските подземни газови складове (UGS) са били изпразнени с 82% от размера на газ, изпомпван през лятото.

Припомняме, че до декември 2021 година цената на газа доближи над 2150 $ за 1000 кубически метра, само че към февруари падна до 900 $ за 1000 куб.м на фона на увеличението на доставките на газ за Европа на „ Газпром “.

През септември група евродепутати изпрати писмо до Европейската комисия (ЕК) с искане за следствие на дейностите на „ Газпром “ поради по-високите цени на газа.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР