Австрийският финансов министър Хартвиг Льогер Още по темата Заради КТБ

...
Австрийският финансов министър Хартвиг Льогер Още по темата Заради КТБ
Коментари Харесай

В Австрия правителството поиска част от банковия надзор

Австрийският финансов министър Хартвиг Льогер

Още по тематиката
Заради КТБ европейски съд задължи България да уреди по какъв начин да ѝ се търси отговорност
от Дневник,4 окт 2018
Непрочетените отчети за еврото
от Дневник,26 май 2018 Правителството в Австрия възнамерява да вземе под собствен надзор по-голяма част от банковия контрол в страната, както и да разпореди на финансовото министерство да приготвя регулаторните ограничения във финансовия бранш. Това е показано като основна смяна в процедурите с концепция те да бъдат опростени, само че в това време се усилва и политическото въздействие върху тях, разяснява организация Bloomberg.

Инициативата бе показана късно във вторник от финансовия министър Хартвиг Льогер. С нея на процедура се прави опит да бъдат трансферирани към изпълнителната власт пълномощия от централната банка, която съгласно разпоредбите на Европейски Съюз и еврозоната е предпазена от политически напън.

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. Около 170 чиновници на централната банка, които се занимават с одит и разбор на банковата система и съответни участници в нея, би трябвало да бъдат трансферирани към организацията за надзор на финансовите пазари (FMA), описа Льогер. По думите му по този начин ще се увеличи успеваемостта на работата им и ще се спестят към 10 млн. евро разноски.

Министерството на финансите ще стартира да приготвя и да издава някои от регулациите и разпоредбите за финансовите институции - нещо, което сега прави FMA.

Самият регулатор ще би трябвало да включва повече външни специалисти от средите на бизнеса, министерствата и научните среди, които да поучават организацията за регулациите и надзорната ѝ тактика. Нужен е повече надзор над бюджета му, контрол над активността му и дълготрайно обмисляне " в името на демократичния надзор ". FMA би трябвало да извършва " ролята на консултант " на банките, а не да се концентрира толкоз върху налагането на санкции, изясни още министърът.

Льогер упорства, че Австрия ще продължи да се придържа към европейските правила, само че и че няма да ги следва сляпо и категорично. Той приказва за " пропорция ", което се пояснява като принцип на еластичност за по-малките институции при използването на общоевропейските правила.

Предложените промени не са ефикасни, само че централната банка ще работи с министър Льогер " в градивен дух ", съобщи на друга среща с медиите гуверньорът Евалд Новотни.

FMA е съсзадена през 2002 година като интегрирана институция за контрол на финансовия пазар и всички значими участници в него. Това са банките, застрахователните сдружения, пенсионно-осигурителните компании, капиталови компании, медиатори и фондове, финансови конгломерати и борсови компании. Регулаторът следи и дали няма заблуждение и неяснота при листване на скъпи бумаги, т.е. има функционалности и за контрол на проспектите за финансовите пазари. Освен това FMA управлява дали финансовите играчи съблюдават условията за битка с прането на пари.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР