Австрийският докторант по право Максимилиан Шремс може да съди Фейсбук,

...
Австрийският докторант по право Максимилиан Шремс може да съди Фейсбук,
Коментари Харесай

Европейският съд вероятно ще разреши на австриец да съди "Фейсбук"

Австрийският докторант по право Максимилиан Шремс може да съди " Facebook ", само че не и да заведе групов иск против обществената мрежа. Това е мнението на генералния юрист на Европейския съд в Люксембург Мишал Бобек.

Окончателното решение на съдиите се чака при започване на идната година, само че нормално те се преценяват с рекомендацията на генералния юрист. Казусът е издигнат пред европейската институция от австрийския Върховен съд и откакто магистратите разгласят решението си, делото ще продължи във Виена.

Кой е Макс Шремс

Името му от години се спряга в подтекста на множественото каузи за запазване на персоналните данни, които той води пред най-различни институции. Благодарение на негов иск Европейският съд спря действието на съглашението за трансфер на данни сред Европейски Съюз и Съединени американски щати Safe Harbour. (По-късно то бе сменено с Privacy Shield, против което към този момент също има най-малко два желае в Европейския съд.)

Какъв е казусът

В желае си Шремс твърди, че сдружението Фейсбук Ireland е нарушило неговите права на цялост на персоналния живот и отбрана на данните, гласи известието на съда в Люксембург. Шремс желае да бъде оповестена недействителността на някои договорни клаузи, да бъде издадено предписание за прекратяване на потреблението на данни и да бъде присъдено обезщетение за вреди.

Към желае се причисляват седем други ползватели на " Facebook ", които са му трансферирали правата си по отношение на изказвания за същите нарушавания в отговор на отправена от него онлайн покана в този смисъл. Тези ползватели са с местоживеене в Австрия, Германия и Индия. (След издание на тази покана повече от 25 000 души трансферират правата си против Фейсбук Ireland на Шремс. Към 9 април 2015 година още 50 000 души са включени в лист с чакащи.)

Какви са възраженията на " Facebook "

Фейсбук Ireland оспорва интернационалната подготвеност на австрийските съдилища. Първо, то твърди, че Шремс не може, или най-малко към този момент не може, да се преглежда като консуматор за задачите на завеждане на дело против Фейсбук. Причината – употребявал мрежата за професионални цели, защото има своя страница там.

Второ, компанията твърди, че привилегията, обвързвана със специфичната подготвеност за консуматори, е строго персонална и не може да бъде изтъквана при искове, с които се предявяват трансферирани права.

 Европейският съд евентуално ще позволи на австриец да съди
© Court of Justice of the European Union

Върховният съд на Австрия насочва питане към Люксембург по тези два проблема, акцентирайки, че Шремс специализира право в региона на осведомителните технологии и на отбраната на данните и написа докторска дисертация върху правните аспекти на отбраната на данните. Той употребява Фейсбук от 2008 година, в началото за персонални цели под подправено име, а след това – със своето име, изписано на кирилица, за персонални цели.

От 2011 година Шремс употребява и страница, в която разгласява информация за изнасяните от него лекции, участията си в полемики и медии, написаните от него книги, негова самодейност за набиране на средства, както и информация за заведените от него производства против Фейсбук Ireland. Във връзка с тези производства Шремс издава две книги, изнася лекции (понякога против възнаграждение), записва многочислени уеб страници (блогове, онлайн петиции, краудфъндинг за производството против ответника), получава разнообразни оценки и основава Сдружение за осъществяване на главното право на отбрана на данни (Verein zur Durchsetzung des Grundrechts auf Datenschutz). Той е събрал екип от общо 10, и по стеснен кръг от пет души, който да го подкрепя " в акцията му против Фейсбук ".

Какво споделя генералният юрист

Първо, осъществяването на действия като издаване на книги, изнасяне на лекции, ръководство на уеб страници или набиране на средства за реализирането на права не води до отпадане на качеството на консуматор във връзка с права, свързани с персонален профил във " Facebook ", който се употребява за персонални цели. Така че Шремс може да се смята за консуматор във връзка с личните му претенции, само че Върховният съд би трябвало да ревизира това, споделя той. Познанията, опитът, гражданската ангажираност или фактът, че е реализирана някаква популярност, дължаща се на водените правосъдни каузи, сами по себе си не са спънка обещано лице да бъде консуматор.

Второ, потребителят, който има право да заведе дело против задграничния си съдоговорител пред съда по мястото на своето местоживеене, не може по едно и също време със личните си права да предяви и права със същата цел, трансферирани от други консуматори с местоживеене другаде в същата страна членка, в други страни членки или в трети страни.

 Европейският съд евентуално ще позволи на австриец да съди
© Philippe Wojazer, Reuters

Подобно разширение на обсега на привилегията би разрешило по-конкретно съсредоточаване на искове пред един съд и избиране, за груповите искове, на мястото на по-благоприятния съд посредством прекачване на всички права върху консуматор с местоживеене в рамките на подготвеност на този съд. То би могло да докара до неограничени целенасочени прехвърляния на права върху консуматори с местоживеене в рамките на подготвеност на който и да е съд, стига той да има по-благоприятна правосъдна процедура, по- ниски такси или да дава по-щедра правна помощ, което пък вероятно ще докара до несъразмерна натовареност на някои съдилища.

Генералният юрист признава, че груповата отбрана обслужва задачата за ефикасна правосъдна отбрана на потребителите. Ако бъде добре построена и приложена, тя би могла да донесе и други общи изгоди за правосъдната система като да вземем за пример понижаване нуждата от едновременни производства. При все това не Съдът, а в последна сметка законодателят на Съюза следва да сътвори такава групова отбрана по каузи по отношение на потребителски контракти.

Кой заплаща

Искът против " Facebook " бе подаден през 2014 година и отритнат от виенски съд с претекста, че той няма пълномощия в сходни каузи. Сега той се преглежда във Върховния съд. Всеки от ищците упорства за 500 $ обезщетение - " основната ни цел е да осигурим правилно събиране на данни ", написа в уеб страницата на самодейността.

Разходите по делото се поемат от компанията ROLAND ProzessFinanz AG, която финансира правосъдни искове, разчитайки на % от облагата. При победа, тя ще получи 20% от извоюваната сума.

За какво друго се бори Шремс

Съдебната епопея на Шремс стартира с 22 тъжби, подадени към ирландския Комисар за отбрана на персоналните данни през 2011 година Насочени съм против скандални дейности на " Facebook " - пази информация даже за изтритите постове, известия, тагове и сръчквания;

- функционалността за " различаване на лица " нарушава правата на потребителите;

- посредством бутона " одобрявам ", прикачен в редица уеб сайтове, Фейсбук следи активността на хора, които даже не са регистрирани в обществената мрежа или се намират отвън нейната страница;

- фотосите, качени в обществената мрежа, са налични за всекиго, с помощта на url-адреса си, без значение от това какъв брой е прикрит профилът на качилия ги потребител;

- не уведомява ползвателите за промени в политиките си;

- споделя информация с Агенцията за национална сигурност (АНС) на Съединени американски щати.

Всичките тъжби са отхвърлени. След две години без резултат, Шремс отдръпва всички тъжби и дава ход на 23-тата, съгласно която Фейсбук няма право да трансферира персоналните данни на потребителите си в Съединени американски щати, макар позволеното от Европейска комисия съглашение Safe Harbour. Именно този иск докара до прекратяването на съглашението.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР