Австрийският ас в алпийските ски Матиас Майер спечели последното за

...
Австрийският ас в алпийските ски Матиас Майер спечели последното за
Коментари Харесай

Майер спечели последното спускане, малкият глобус е за Фойц


Австрийският ас в алпийските ски Матиас Майер завоюва последното за сезона в Световната купа втурване в норвежкия зимен център Квитфел. Майер стана първият представител на страната си от 2014/15 (когато го направи Ханес Райхелт), който печели повече от съревнование в тази дисциплинираност в границите на един сезон. Той спря хронометрите на 1:48.02 минути и добави още един триумф на сметката си, откакто завоюва най-престижното издание на конкуренцията в Кицбюел.

M.Mayer, Kilde & Janka are the Top 3 of #FISalpine DH @#Kvotfjell after 30 skiers. pic.twitter.com/zB5SJLvCwT
— (@NiwakaFerreris) March 7, 2020
Тъй като публично Финалите на Световната купа в Кортина д’Ампецо бяха анулирани, точно този уикенд в Квитфел беше последният за експертите в скоростните дисциплини. Така още преди да излезе на старта бе ясно, че Беат Фойц за трета поредна година печели дребния бистър глобус в спускането. Той въпреки всичко приключи на четвърта позиция в последния старт за сезона, а другояче се причисли към влиятелна компания на митове в спорта.

Фойц е първият с три следващи триумфа в спускането от 2002-2004, когато го направи Щефан Еберхартер. Той става осмият скиор с най-малко три дребни кристални глобуса в дисциплината, както и четвъртият швейцарец след Дидие Кюш (4), Петер Мюлер (3) и Франц Хайнцер (3). В 18 от последните 22 издания на спускането Фойц бе на подиума, а този сезон му се случи още единствено в Гармиш-Партенкирхен на 1 февруари, когато бе шести.

Във безконечната ранглиста на подиумите в спускането Фойц остава на пета позиция с 35, а пред него са Михаел Валхофер (36), Еберхартер (38), Мюлер (41) и Франц Кламер (41). Квитфел още веднъж заема особено място в богатата кариера на швейцарския първенец, който точно на това трасе през 2011 година печели първата си победа в Световната купа.

#FISAlpine World Cup #AlpineSkiing 2019-20 Downhill Men's #Kvitfjell 07.03.2020 Winner @matthiasmayer_ #AUT pic.twitter.com/GdUf40QSGI
— Mattu Sport (@MattuSport) March 7, 2020
Александър Омод Килде се пусна с трети стартов номер и известно време седеше на лидерския стол, само че трябваше да се задоволи с второто място в Квитфел с едвам 0.14 секунди закъснение от спечелилия Майер. Карло Янка пък приключи сезона в спускането, както го стартира в Лейк Луис - с трето по мощ време (0.37 секунди) и място на подиума.

L'ultima discesa della stagione, a Kvitfjell, va all'austriaco Matthias Mayer. Carlo Janka terzo a 0 " 37, mentre Beat Feuz, già sicuro della Coppa di specialità, ha terminato quartohttps://t.co/f0NgiV7ybn #FIS pic.twitter.com/GloolFvU26
— Sport RSI (@RSIsport) March 7, 2020
Американецът Травис Ганонг има учредения да се усеща задоволен от представянето си с петата позиция, а шести остана норвежецът Шетил Янсруд. Фаворитът за дребния бистър глобус в Супер-Г Мауро Кавиецел (Швейцария) остана седми в “генералната си репетиция” преди утрешния финален старт в супергигантския слалом. Топ 10 допълниха германецът Томас Дресен и французите Никола Рафор и Максенс Мюзатон.

Топ 5 в дисциплината наподобява по този начин: Фойц с 650 точки, Дресен с 438, Майер с 424, Омод Килде с 413 и Доминик Парис с 384.

Омод Килде предстоящо изпревари Алекси Пентюро в генералното класиране за Световната купа, само че французинът ще има опцията да каже последната си дума в заключителния уикенд в техничните дисциплини в Оре. Омод Килде води с 1202 точки, а Пентюро е с 1148, като той приключи отвън топ 30 в Квитфел. Французинът за първи път от 2013-а се включи в втурване с концепцията да завоюва няколко точки за генералната борба, само че не стигна даже до една. Хенрик Кристофершен е трети с 1041, като реши да тренира слалома си и не взе участие в Квитфел.
Снимки: ©Getty Images
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР