Австрийските въоръжени сили (Бундесхер) виждат голяма опасност от война между

...
Австрийските въоръжени сили (Бундесхер) виждат голяма опасност от война между
Коментари Харесай

Австрия: Вероятността за война между ЕС и Русия е огромна

Австрийските въоръжени сили (Бундесхер) виждат огромна заплаха от война сред Европейски Съюз и Русия, съобщи австрийската организация АПА, цитирана от Българска телеграфна агенция.

Рискът от борба е " доста висок ", съобщи през днешния ден генерал-майор доктор Петер Форхофер при представянето на отчета " Картина на рисковете 2024 ", направен от министерството на защитата във Виена.

Това значи, че през 2024 година има огромна възможност да преживеем хибридна война.

При представянето на отчета министърът на защитата Клаудия Танер (от Австрийската национална партия) се застъпи за въоръжаването на армията и за съдействие сред европейските страни.

Настъпилите времена на боен " хаос " ще продължат да оказват въздействие върху целия свят и върху Австрия " най-малко още две десетилетия ", уточни Форхофер. Той изброи общо осем риска, които се отнасят изключително мощно към Австрия.

По думите му става въпрос за:

провокираното от спорове нарушение на веригите за доставки,

въздействията на миграционните потоци,

хакерските атаки, както и акциите за дезинформация, чието неявяване през актуалната извънредно значима година на избори би било " извънредно извънредно ".

Накрая австрийският боен специалист уточни и опитите на външни субекти да отслабят европейската интеграция " посредством целенасочени офанзиви и насила ".

Целта на сходни дейности е да не се допусне Европа да се трансформира в главен състезател в сигурността и външната политика.

В тази връзка Арнолд Камел, шеф по отбранителна политика на военното ведомство, акцентира, че идните избори за Европейски парламент " не би трябвало да се подценяват ". В последна сметка " европейската уязвимост да се подхващат дейности ", която се прояви преди евроизборите през 2014 година, " подкани " съветския водач Владимир Путин да направи първите си нападателни стъпки против Украйна.

Ето за какво би трябвало да се стремим преходният интервал след европейските избори да бъде " допустимо най-кратък ", Арнолд Камел, шеф по отбранителна политика на военното ведомство

" Две хиляди и четиринайсета година бе последният миг, в който Европа трябваше да реагира ", съобщи военният пълководец Гюнтер Хофбауер. " Трябва да станем по-остри в преценката си ", настоя той.

Що се отнася до Русия, " (политиците) се поддадоха на изкушението да не разпознават никакви политически планове ".

Видя се обаче, че желанията " могат да се трансформират в доста къси периоди ", продължи Хофбауер. Той добави, че обособените играчи би трябвало да се правят оценка съгласно капацитета, който имат във военната сфера, както и в други области.

Експертите от австрийската войска се сплотиха към мнението, че военните спорове ще се усилят, " тъй като войната още веднъж е станала измерение на политиката ", както се изрази Форхофер. " Едно нещо е ясно. Те ще станат по-интензивни и повече на брой ", сподели високопоставеният австрийски боен.

По думите му сега се намираме в " сива зона ":

Ние сме във фаза, в която към момента няма война, само че в същото време към този момент няма и мир.

Тази обстановка основава нуждата " Бундесхерът още веднъж да бъде наведен в положение, в което да може да взе участие във война ". Изграждането на противовъздушна защита ще отнеме едно десетилетие, а войната в Украйна ще се трансформира в " единствено един от споровете " след 10 или 15 години, предвижда Форхофер.

Министърът на защитата Танер акцентира, че не би трябвало да се губи " фокусът ". " Ако светът е излязъл от релсите си, ние не би трябвало да действаме сами ", добави тя и подчертава върху потребността Австрия да взе участие в взаимни европейски планове в региона на защитата.

" Убедена съм, че на тези опасности може да се противодейства единствено посредством съдействие ", сподели тя. По-конкретно Танер загатна плана за въздушна защита " Въздушен щит " (Sky Shield). С оглед на картината в Украйна, където се води война с балистични ракети и дронове, ние не би трябвало да позволяваме над Австрия " никаква незащитена зона ", акцентира министърът.

" Много съм признателна на Германия за тази самодейност, в която вземат участие толкоз доста европейски страни ", добави тя.

Танер даде висока оценка на многомилиардния пакет за въоръжаване на австрийската войска. Тя изрази удовлетворение и от обстоятелството, че Австрия не е въвела професионална войска. На референдума през 2013 година австрийците взеха " доста вярно и далновидно решение ". Това може да се види и в този момент, " когато други страни мислят още веднъж да наблегнат на наложителната военна работа ", означи ръководителя на австрийското военно ведомство.

С оглед на многото провокации пред сигурността Танер акцентира и нуждата да се обърне по-голямо внимание на " духовния детайл в националната защита ". Тя изрази угриженост за това " какъв брой малко се прави оценка фактът, че живеем в народна власт, изключително що се отнася до идващото потомство " и уточни одобряването на концепцията за всеобхватна национална защита в образователната стратегия.

Докладът " Картина на рисковете 2024 ", по който са работили десетки специалисти от разнообразни области, също би трябвало да бъде възложен на учебните заведения и университетите, прикани Танер.

Хофбауер и още четирима специалисти направиха къс преглед на районната сигурност. Експертът по Русия Герхард Мангот прегледа вероятностите за 2025 година и за възможна нова украинска атака за прогонване на агресора.

Гюнтер Барнет, някогашен политик от Съюза за бъдещето на Австрия, който сега заема висок пост в министерството на защитата, се спря на въпроса дали в Близкия изток ще избухне огромен пожар. Той сподели, че в този момент би трябвало да се следи най-много обстановката в Йордания. Ако тя бъде дестабилизирана, Иран би могъл да вкара оръжия по сухопътни канали на Западния бряг, където палестинци и израелци живеят врата до врата.

Експертите в региона на защитата Антония Вит и Мари Жанин Калик обявиха, че не виждат положителни вероятности за бъдещето на конфликтните райони в Африка и Западните Балкани. Според Калик обаче рискът от война в триъгълника Сърбия - Босна - Косово е дребен, защото опцията за присъединение към Европейски Съюз може да окаже стабилизиращ резултат в това отношение.

По думите ѝ, в случай че зародят огромни компликации, сръбският президент Александър Вучич ще вземе решение в интерес на европейското бъдеще на страната си.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР