Австрийски лекари за първи път проучиха подробно как се променя

...
Австрийски лекари за първи път проучиха подробно как се променя
Коментари Харесай

Учени проследиха ефекта на алкохола върху нероденото дете

Австрийски лекари за първи път изследваха в детайли по какъв начин се трансформира структурата на мозъка на плода в утробата на бъдеща майка, която е пила алкохол по време на бременност, оповестява Радиологичното общество на Северна Америка (RSNA), представено от.

„ Феталният алкохолен синдром е огромен проблем за публичното здраве във всички страни, където алкохолът се продава без никакви ограничавания. За първи път наблюдавахме по какъв начин се трансформира структурата на развиващия се мозък на детето под въздействието на алкохола “, споделя Грегор Касприан от Медицинския университет във Виена (Австрия).
Как да се оправим със запека по време на бременност
Промени в настроението, утринно гадене и непрекъснат апетит... Това са минимална част от неразположенията, които усещат дамите по време...

Злоупотребата с алкохол по време на бременност води до развиването на по този начин наречения фетален алкохолен признак - набор от патологии във вътреутробното развиване на детето, които въздействат отрицателно на целия му следващ живот. Според актуалните оценки на европейски учени сходни проблеми засягат към 1-5% от новородените в множеството страни от развитите и доста повече деца от разрастващите се страни.

Касприан и сътрудниците му за първи път са проучили в елементи по какъв начин пораждат присъщите аномалии в работата на мозъка на децата, свързани със злоупотребата с алкохол от майките им по време на бременността. В хода на тези наблюдения учените са анализирали изображения от магнитно-резонансна томография на плодовете в утробата на петстотин бременни дами, потърсили помощ в клиники в Австрия.
Последиците от използването на алкохол
Всяка десета от тях, както посочила анонимна анкета, е употребявала алкохол след началото на бременността, само че преди постъпването в болничното заведение. Това дало опция на учените да проследят резултата на етанола върху растящите мозъчни тъкани на детето и да открият основните промени в мозъчната конструкция.

Наблюденията посочили, че алкохолът е оказал най-голямо въздействие върху структурата на две области на мозъка - по този начин наречената перивентрикуларна зона на хипоталамуса и мазолестото тяло, което свързва мозъчните полукълба. Първата област е виновна за производството на разнообразни хормони и образуването на неврони по време на вътреутробното развиване, а втората играе значима роля в синхронизирането на работата на лявата и дясната половина на мозъка.
Колко би трябвало да изчака майката, с цел да забременее още веднъж
Ако желаете да имате пове деца, може би се чудите какво би трябвало да бъде „ вярното разстояние “ сред тях и какъв брой скоро может...

Нарушенията в процеса на образуване и на двете области могат да доведат до разнообразни аномалии в работата на мозъка. Това, съгласно откривателите, изяснява добре за какво носителите на фетален алкохолен синдром страдат от най-различни мозъчни нарушавания в детството и зрелост.

Учените се надяват, че бъдещото проучване на това, по какъв начин алкохолът нарушава образуването на мозъка на нероденото дете, ще им помогне да разработят ограничения, които ще предпазят плода от токсичното влияние на алкохола или най-малко отчасти ще го обезвреждат.

 

Още от ИНТЕРЕСНО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР