Австрийски федерален съд постанови, че държавата не може да носи

...
Австрийски федерален съд постанови, че държавата не може да носи
Коментари Харесай

Австрийски съд оневини властите за епидемията от COVID-19, разпространила се в Европа

Австрийски федерален съд постанови, че страната не може да носи отговорност за заразяване с COVID-19 от огнището в алпийския ски курорт Ишгл, откъдето се допуска, че пандемията се популяризира в цяла Европа при започване на 2020 година, предава Асошиейтед Прес.

Върховният съд разгласи присъдата си в дългогодишна правосъдна борба, стартирана от гражданин на Германия, който пътува до Ишгъл на 7 март 2020 година и посети няколко места, преди да се върне вкъщи шест дни по-късно. Той изпита първите признаци на ковид малко по-късно.

Ищецът изиска обезщетение и решение, съгласно което австрийското федерално държавно управление носи отговорност за вреди, породени му директно или индиректно от неточности или пропуски на управляващите, свързани с " неприятното ръководство " на епидемията от COVID-19 в провинция Тирол в края на февруари и началото на март 2020 година

, известен курорт в западна Австрия, се смяташе за едно от най-ранните събития със " супер разпространяване " на пандемията в Европа .

Независима комисия заключи в края на 2020 година, че управляващите в Тирол са работили прекомерно постепенно, с цел да затворят ски курортите , откакто стана ясно, че точно там се намира едно от първите огнища на ковид в Европа. Но панелът не откри доказателства, че политическият или бизнес напън е играл роля в решението.

Федералният съд откри, че районното държавно управление е дало погрешна информация в изказване от 5 март 2020 година , което допуска, че исландски пасажери, които са летели от Мюнхен до Рейкявик и по-късно са дали позитивен резултат, са били инфектирани в самолета, а не в Тирол. Всъщност съдът сподели в присъдата си от 15 май, че управляващите към този момент са имали индикация, че най-малко един мъж е развил признаци, преди да отлети вкъщи.

Въпреки това се споделя, че погрешната информация ще бъде съображение за отговорност единствено в случай че основава " основа на доверие ", която ще накара хората да вземат неправилни решения. Това не е по този начин, защото въпросното изказване е дефинирано неразбираемо, като се отбелязва, че оценката е основана на първична информация и е в ход в допълнение уточняване, установи съдът.

Той също по този начин удостовери констатациите на по-долните съдилища, че отговорностите на управляващите според законите за битка с епидемията са предопределени " извънредно за отбрана на необятната общност ".

Правният шеф на Австрийската асоциация за отбрана на потребителите, Петер Колба, сподели, че присъдата е " надълбоко отчаяние " за хората от 45 страни, някои от които съгласно него " претърпяха съществени вреди заради грешките на управляващите в Тирол " .

Той сподели в изказване, че асоциацията ще прегледа деликатно решението на съда и ще обмисли по-нататъшни дейности за обезщетение против австрийската страна .
 СЗО: COVID-19 към този момент не е световна опасност за здравето
СЗО: COVID-19 към този момент не е световна опасност за здравето

Това е значима стъпка към прекратяването на пандемията
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР