Австрия удължава контрола по границите със Словения и Унгария най-малко

...
Австрия удължава контрола по границите със Словения и Унгария най-малко
Коментари Харесай

Австрия удължава контрола по границите си със Словения и Унгария до ноември

Австрия удължава контрола по границите със Словения и Унгария минимум до ноември. Австрийски медии са се срещнали с писмо по този въпрос на министъра на вътрешните работи Херберт Кикъл, което на следващия ден ще получат Европейската комисията и сътрудниците му от другите страни от Шенгенското пространство. В някои от изданията е оповестен цялостния текст на писмото, съобщи Българска телеграфна агенция.

Шенгенското съглашение не планува граничен надзор, само че през 2015 година Австрия и Германия го вкараха поради огромния брой мигранти в оня интервал. По-късно емигрантският поток доста понижа в Австрия /от 88 340 година през 2015 на 13 400 през 2018 г./, все пак контролът по границите продължава.

В писмото си с дата 6 април и адресирано до Европейска комисия и до министрите на вътрешните работи на страните, подписали Шенгенското съглашение, се акцентира като съществена причина за подхванатата мярка към момента огромния брой на незаконни мигранти, които се пробват да стигнат Западна Европа. Освен това, се споделя, че в целия Европейски съюз съществува " латентна опасност от тероризъм ", произлизаща от събитието, че след успеха над Ислямска страна от регионите на бойни дейности в Сирия и Ирак в Европейски Съюз могат да се завърнат " задграничните бойци-терористи ".

Кикъл написа още, че чака да има нараснал брой на хванати мигранти по Балканския маршрут и акцентира, че мярката за удължение на граничния надзор е контрактувана в ръководещата в Австрия коалиция. " Погрешен сигнал ще бъде премахването на граничния надзор в подобен миг ", се споделя в писмото.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР