Австрия ще подкрепи пред Европейска комисия предоставянето на България на

...
Австрия ще подкрепи пред Европейска комисия предоставянето на България на
Коментари Харесай

Австрия ни урежда €2 милиарда за оградата с Турция

Австрия ще поддържа пред Европейска комисия даването на България на 2 милиарда евро за укрепване защитата на границата, само че към този момент няма смяна в позицията на Виена против присъединението на България и Румъния в Шенген.

Това стана ясно от думите на австрийския канцлер Карл Нехамер, който в понеделник, дружно с президента Румен Радев,  инспектираха по въздух границата сред България и Турция.

" Все още България се нуждае от механически качества, тъй като има сектори по границата, които би трябвало да бъдат по добре обхванати от системата за наблюдаване ", сподели Нехамер на конференция в Елхово, където е ситуиран координационният център за видеонаблюдението на границата.

 Нехамер оцени напъните на България да пази външната граница на Европейски Съюз, само че не се ангажира по кое време Виена може да смъкна ветото си, макар че България и Румъния упорстват това да се случи през октомври тази година.

 Според Нехамер разширението на Шенген ще се случи, откакто се укрепи в допълнение отбрана на границата, намалеят откритите мигранти навътре в зоната за свободно пътешестване и се подхващат съответни ограничения от страна на Европейска комисия по ускорение на процедурите за политическо леговище и репатриране.



" Защитата на българо-турската граница е отбрана и на границата на Австрия, съобщи канцлерът Карл Нехамер. Ние сме извънредно признателни за напъните, които българската страна поставя за отбраната на тази граница. Президентът Румен Радев изложи средствата, които са нужни, с цел да бъде усилена тази отбрана. Австрия поддържа напъните на България и ние ще се застъпим за това тези 2 милиона евро, които са нужни, да бъдат предоставени ", сподели още Нехамер.

 През декември Австрия гласоподава срещу присъединението на България и Румъния към Шенген с претекста, че премахването на граничния надзор с двете страни ще усили мигрантския напън.

Срещу присъединението на България запаси има и Нидерландия, за това на дневен ред излезе и опцията за разделянето на двете балкански страни по пътя им към зоната за свободно пътешестване.

Нехамер идва у нас дружно с австрийския вътрешен министър Герхард Карнер. Те ще посетят дирекцията на " Гранична полиция " в Елхово, където е ситуиран Регионалният координационен център, част от интегрираната система за наблюдаване на българо-турската граница.

България и Румъния се надяват на позитивно решение през октомври. В Австрия партиите не са на едно мнение за недопускането на двете страни, а предстоят и избори.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР