Австрия ще подкрепи пред ЕК исканите от България 2 млрд.

...
Австрия ще подкрепи пред ЕК исканите от България 2 млрд.
Коментари Харесай

Нехамер: Австрия ще подкрепи предоставянето на 2 млрд. евро на България за охрана на границата

Австрия ще поддържа пред Европейска комисия желаните от България 2 милиарда евро за укрепване защитата на границата. В това увери австрийският канцлер Карл Нехамер, който е на посещаване у нас по покана на президентът Румен Радев.

Радев и Нехамер се срещнаха на място на границата край Елхово подхванатите ограничения за защита на външната граница на Европейски Съюз с Турция. Двамата посетиха и Регионалната дирекция " Гранична полиция " в Елхово, където е ситуиран Регионалният координационен център, част от Интегрираната система за наблюдаване на българо-турската граница.

" Искам да благодаря на канцлера Нихамер за признатата покана да пристигна в България и да се запознае на място с защитата на българо-турската граница. Радвам се, че водената от него делегация през днешния ден имаше опция да се запознае с действителната обстановка на границата и с метода, по който ние я охраняваме ", съобщи президентът Румен Радев.

„ Нелегалната миграция е предизвикателство за обединена Европа. България - в отбрана на своята национална сигурност и като виновен член на Европейски Съюз, поставя големи старания за справяне с това предизвикателство. Ние сме построили напълно с наш народен бюджет ограда по цялата граница. По продължение на тази граница са ситуирани разнообразни стационарни и мобилни системи за наблюдаване и цялата информация се обобщава в районния център в Безмер ", уточни Радев.

По думите на президента през миналата година натискът към границата ни е повишен внезапно и дейностите на мигрантите стават все по-агресивни. „ В рамките на единствено 4 месеца загубихме четирима служители на реда, а десетки други са ранени. За справяне с тази сложна обстановка България предприе бързи и решителни ограничения. На първо място това бяха срещите на най-високо дипломатическо равнище с Турция и Гърция и поетият ангажимент от страна на Анкара да охранява по-стриктно границата от турска страна ".

Радев акцентира, че България е засилила освен защитата на границата, само че и инспекциите вътре в страната, за битка с незаконната имиграция. „ Искам ясно да съобщи, че ние сме изправени пред мощна и добре проведена мрежа за трафик на имигранти. Тя има центрове и клонове в разнообразни страни на Европейски Съюз. И значително от хванатите на наша територия трафиканти са жители на страни членки на Европейски Съюз ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР