Австрия ще подкрепи кандидатурата на Хърватия за присъединяването й към

...
Австрия ще подкрепи кандидатурата на Хърватия за присъединяването й към
Коментари Харесай

Австрия ни спира за Шенген. Пуска само Хърватия

Австрия ще поддържа кандидатурата на Хърватия за присъединението й към Шенген, само че ще блокира България и Румъния, заяви виенският вестник „ Дер Щандарт “.

Това съобщи при визитата си в Загреб австрийският канцлер Карл Нехамер. Той приказва на конференция с хърватския министър председател Андрей Пленкович.

Хърватия е съдружник в областта на сигурността на Австрия, изтъкнал Нехамер. И показал като образец, че доста дребна част от влизащите в страната му мигранти пристигнали от някогашната югославска република.

Много повече хора обаче влизали през България и Румъния, допълнил канцлерът. Точно затова „ плануваното разширение (на Шенген - б.р.) няма да бъде контрактувано по този метод “.

Буквално преди конференцията в Загреб първият зам.-председател на Европейския парламент – австриецът Отмар Карас, декларирал тъкмо противоположното – че влизането на България, Румъния и Хърватия в Шенген не би трябвало да бъде блокирано. Подобно на Нехамер, той също е от ръководещата Австрийска национална партия (АНП).

Отмар Карас изразил изненада, че Австрия слага на масата блокирането, твърди „ Дер Щандарт “. Според него то няма нищо общо с броя на търсещите леговище и няма да позволи въпроса.

„ Смесването на Шенген и убежището е безконтролно и непоносимо “, счита първият зам.-шеф на Екологичен потенциал.

По думите му основният проблем с увеличението на брой на търсещите леговище е, че сега тези хора идват от Унгария, която образува външна граница на Шенген, и че Сърбия е разрешила безвизово пътешестване за някои страни, които не признават Косово.

„ Не е в Румъния и България “, споделя за казуса Отмар Карас.

Самият той чака страните членки (Съветът на ЕС) да вземат решение за разширението на Шенген на 8 декември. Той чака решението да включва и трите кандидатки.

Клуб Z потърси за коментар делегацията на АНП в Европейската национална партия (ЕНП). Нейните евродепутати не пожелаха да отговорят на нашите запитвания.

Миналата седмица австрийското Министерство на вътрешните работи заяви, че страната е срещу приемането в Шенген на България, Румъния и Хърватия.

Против влизането ни в пространството за свободно пътешестване са също Нидерландия и Швеция.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР