Австрия ще отнеме имунитета на ирански дипломат, арестуван по подозрения

...
Австрия ще отнеме имунитета на ирански дипломат, арестуван по подозрения
Коментари Харесай

Ирански дипломат в Австрия е арестуван заради планирана атака срещу опозицията

Австрия ще отнеме имунитета на ирански посланик, задържан по съмнения за планувана офанзива на среща на иранска опозиционна организация във Франция.

46-годишният Асадолах А. е бил арестуван в Германия, откакто двама други обвинени са били хванати от белгийската полиция в събота с експлозиви и детонатор в колата им, оповестяват австрийските, немските и белгийските управляващи, представени от организация " Ройтерс ". Във Франция също бяха задържани трима души, двама от които по-късно са били освободени.

" Иранският посланик ще загуби дипломатическия си статут в границите на 48 часа поради европейската заповед за ареста му ", обясниха от външното министерство във Виена. Посланикът на Техеран е привикан да обясни обстановката, държавното управление отхвърли да носи отговорност. Президентът Хасан Рухани е на посещаване в Австрия на следващия ден.

Те са обвинени, че са възнамерявали да взривят бомба на срещата на основания в Париж Национален съвет за опозиция на Иран – организация на опозиционни групи, които желаят да прекратят шиитската духовна власт в страната. На срещата са били и няколко някогашни европейски и арабски министри.

Основна движеща мощ в съвета е Организацията на муджахидините на иранския народ. Допреди няколко години тя бе считана за терористична формация от Европейски Съюз и Съединени американски щати. Техеран от дълго време приканва Париж, Рияд и Вашингтон да лимитират активността ѝ.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР