Австрия се връща постепенно към нормалния начин на живот при

...
Австрия се връща постепенно към нормалния начин на живот при
Коментари Харесай

Австрия прави голяма крачка към нормолността, но при строги норми

Австрия се връща последователно към естествения метод на живот при съблюдаване на строги правила. На 19 май възобновяват активност туристическият бранш, заведенията за хранене, културните и спортните събития.

На конференция през днешния ден федералният канцлер Себастиан Курц разгласи две трендове, които са разрешили тази огромна крачка към нормалността: бързите темпове на имунизиране и негативната наклонност при новозаразените. За първи път от седем месеца броят на новозаразените за седмица е под 100 на 100 000 души, за първи път от октомври новозаразените в страната са под 1000 души и броят пациентите в интензивните отделения е намалял под 400 души.

Разхлабените ограничения включват и някои ограничавания, които са ясно дефинирани:

Отпадат рестриктивните мерки за излизане от вкъщи, само че в часовете сред 22 и 5 ч. в затворени пространства се позволява събиране на най-много четирима възрастни от две семейства. На намерено този предел е 10 възрастни.

Достъп до каквото и да било - посещаване на коафьор, кино, спектакъл, заведение, хотел, фигнесцентър - имат само лицата, които показват негативен тест, документ за получена имунизация или за прекаран КОВИД-19. Антигенните проби важат 48 часа, лабораторните ПСР-тестове - 72 часа.

За имунизираните с АстраЗенека, Пфайзер, Модерна и Джонсън енд Джонсън /еднократната ваксина/ важи правилото - свободният достъп е обезпечен 21 дни след слагане на първата доза, само че за интервал от три месеца. След слагане на втора доза е обезпечен свободен достъп в продължение на девет месеца. Засега съветската ваксина Спутник V не е приета в Австрия. Оздравелите от болестта са освободени от тестване за шест месеца, зелена светлина получават и хората, които показват тест за антитела, не по-стар от три месеца.

Тържества с най-много 50 участници се позволяват след известяван на локалните управляващи за събитието седмица преди този момент, не е позволено да се оферират храна и питиета и дистанцията сред лицата би трябвало да бъде най-малко два метра.

Мероприятия на закрито с най-много 1500 участници и навън с най-много 3000 участници са позволени само с получено позволение от управляващите при показване на идея за предотвратяване от заразяване. Между групите гости от разнообразни семейства е наложителна отдалеченост от два метра или най-малко една празна седалка.

В публичния превоз и влаковете е наложително носенето на маска от вида ФФП2, правилото се отнася и за комерсиалната мрежа при съблюдаване на минимална отдалеченост от два метра. В огромните търговски обекти е въведен и предел на клиентите и условие за обезпечаване на избрана повърхност за всеки един клиент. В дребните магазини се влиза поединично.

В колите, такситата, лифтовете и други транспортни средства се позволяват най-много две лица с маски на всеки ред седалки, в случай че не са от едно домакинство. Лифтовете могат да запълват до 50 % от потенциала си.

В заведенията е наложителна регистрацията при посещаване, по-дълго от 15 минути. Дистанцията е най-малко два метра, на маса са възможни най-много четирима възрастни и шест деца. На намерено броят им се усилва до 10 възрастни и до 10 деца. Консумация е позволена единствено за седящи. При ставане от масата наложително се слага маска. Заведенията са отворени до 22 ч.

Допуснатите в хотелите лица постоянно би трябвало да носят със себе си документа, по силата на който имат право да обитават там. Задължително е носенето на маски в общите пространства.

Достъпът във фитнесцентровете е единствено при изискване, че лицата носят маски когато се придвижват в пространствата и съблюдават отдалеченост от два метра. По време на подготовка на уредите маската се смъква.

Културните събития също би трябвало да приключат до 22 ч., строгите ограничения за съблюдаване на отдалеченост и носене на маски са наложителни.

В домовете за възрастни хора се позволяват по трима гости дневно за всеки пациент.

Влизащите в страната са с друг режим според от страната, от която идват. Общо е задължението да показват негативен тест, удостоверение за имунизация или за прекарано заболяване КОВИД-19.

Федералният канцлер Себастиан Курц заяви, че в случай че позитивните трендове се запазят е допустимо най-късно на 1 юли да бъдат позволени и тържествата с консумация - събирания на разнообразни по-големи групи хора, сватби и други празненства. Също по този начин ще отварят порти и нощните заведения.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР