Австрия се съпротивлява срещу новите ГМО, които Брюксел иска да

...
Австрия се съпротивлява срещу новите ГМО, които Брюксел иска да
Коментари Харесай

Австрия се съпротивлява срещу новите ГМО, които Брюксел иска да наложи

Австрия се съпротивлява против " новите ГМО ", които Брюксел желае да наложи.
" Те минават всевъзможни граници, мислейки да създадат сходно нещо ". 47-годишната фермерка от Североизточна Австрия Беате Бренер не е на себе си от яд, откакто е научила, че Брюксел ще смекчи разпоредбите за генномодифицираните организми (ГМО), с цел да подтиква геномното редактиране, заяви Франс прес.
Заедно със брачна половинка си Валтер тя отглежда зърнени култури от 2002 година насам върху повърхност от 60 хектара в селцето Шьонфелд ан дер Вилд. Те са под етикета " био ", както съвсем една четвърт от производителите в тази страна, която е водач в Европа в тази област. Беате се притеснява, че екологичните й артикули ще бъдат нечисти от " новите геномни техники ", модифицирайки генетичния материал на растенията, само че без външни добавки, за разлика от генномодифицираните организми.
Според изследване на Търговската камара 94 на 100 от австрийците поддържат запазването на задължението за етикетиране на всички генномодифицирани храни.
За основаването на по-устойчиви към сушата разновидности или такива с ниско наличие на глутен, не би трябвало да се нужни трудоемки процедури за лицензиране, следене или надзор, които се наложени на трансгенните растения. ЕК има поддръжката на по-голямата част от страните членки, както и на ЕНП, най-голямата партия в Екологичен потенциал. Тя се надява да завърши текста преди европейските избори през юни 2024 година
Хранително-вкусовата индустрия е в начален стадий: 90 поръчки за приемане на позволение за развъждане на култури с " нови геномни техники " са подадени при започване на юли. Една трета от тях са в напреднал етап на изследване. В Белгия царевицата към този момент се тества навън, а в Швеция са засадени картофи. С оглед на това, че Европа е районът, в който температурите се повишават най-бързо, професионалните организации оказват напън.
Някои от тях обаче се съпротивляват. Левите европейски партии изискват разбор на рисковете и способи за следене на " новите култури ".
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР