Австрия се е ангажирала да обсъди дата през 2024 г.

...
Австрия се е ангажирала да обсъди дата през 2024 г.
Коментари Харесай

Австрия се е ангажирала да посочи дата за пълен Шенген през 2024 г.

Австрия се е заела да " разиска дата през 2024 година за вероятно унищожаване на контрола по сухопътните граници ", което ще зависи и от това до каква степен сполучливо се ползват ограниченията и дали обстановката с миграцията в Австрия се е подобрила, написа през днешния ден австрийският в. „ Дер Щандард “.

След подписването на съглашението за приемането ни в Шенген по въздух и вода австрийският федерален канцлер Карл Нехамер написа в туитър:

" Все още обаче има дълъг път преди двете страни да станат пълноправни членове на Шенген. Европа би трябвало да се отбрани дейно от неконтролираната миграция и ние ще продължим да настояваме за това. "

След години дипломатически старания от страна на румънското и българското държавно управление Австрия отдръпна ветото си върху присъединението на Румъния и България към Шенгенското пространство. От 31 март 2024 година паспортният надзор на летищата и морските граници ще бъде анулиран. Това към момента не е допустимо на сухопътните граници.

" Европейският съвет ще постави старания да вземе решение за унищожаване на инспекциите на лица по сухопътните граници ", се споделя в последното му решение от 30 декември.

Австрийското държавно управление към този момент обвърза първата стъпка за облекчение с условия, които не са включени в Договора за Шенген. В взаимна декларация на Австрия, Румъния и България от 29 декември се показва, че на българо-турската граница ще бъдат изпратени най-малко три пъти повече чиновници на организацията на Европейски Съюз за отбрана на границите Frontex, а броят на чиновниците на Frontex ще бъде повишен и на сръбско-българската граница. Средства от Европейски Съюз ще бъдат предоставени и за високопроходими коли, дронове, системи за електронно наблюдаване и ограда.

" Изпращаме сигнал, че лицата, търсещи леговище, не могат да избират страната си на дестинация ", се споделя в изказването.

Австрия желае също по този начин да изпрати съветници на летищата в България и Румъния, които да правят инспекции на място. От години Германия разполага такива чиновници на някои гръцки летища.

Експертът по право на Европейски Съюз от Инсбрук Валтер Обвексер изяснява пред „ Дер Щандард “, че затова не е допустимо да се отстрани контролът сред обособените членове на Шенген на двустранна основа. Това е по този начин, тъй като съгласно договорите за присъединение към Европейски Съюз премахването на инспекциите на лица " се ползва единствено откакто Съветът на Европейски Съюз единомислещо е приел съответното решение ". Всичко останало би било очевидно нарушаване на правото на Европейски Съюз, споделя Обвексер. " Без утвърждението на австрийския представител в Съвета на Европейски Съюз цялостното присъединение на Румъния и България към Шенген не е юридически допустимо ", споделя деканът на Юридическия факултет в Инсбрук. Следователно Австрия може да продължи да блокира.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР