Австрия се доближи още повече до задължителна ваксинация срещу Covid-19 ...

Австрия се доближи още повече до задължителна ваксинация срещу Covid-19

Австрия се доближи още повече до задължителна ваксинация срещу Covid-19

Австрия се приближи още повече до наложителна имунизация против Covid-19 Депутатите от долната камара гласоподаваха закона, при започване на февруари текстът ще бъде гласувани от горната камара Препоръчай (0)
След многолюден спор Националният съвет, долната камара на австрийският парламент, гласоподава закона за наложителна имунизация против Covid. С огромно болшинство депутатите се оповестиха за ваксина за всички жители над 18 години. От общо 183 депутати 137 гласоподаваха "за ", 33 - "против и 13 се въздържаха. Управляващата коалиция от Австрийската национална партия /АНП/ и Партията на зелените се разгласи единомислещо в поддръжка на импортирания законопроект, от опозиционните Австрийска социалдемократическа партия и партията НЕОС обособени депутати гласоподаваха против плана. Австрийската партия на свободата се разгласи срещу приемане на закона, предава Българска телеграфна агенция.

За да влезе в действие законът би трябвало да бъде гласуван и във Федералния съвет, горната камара на Народното събрание, където ръководещите партии имат болшинство. Това ще стане на 3 февруари.

Законът планува наложителна имунизация за всички над 18 години, които имат адресна регистрация на територията на Австрия. След встъпителната фаза, която дава опция на към момента колебаещите се да се имунизират до 15 март, ще бъде осъществяван надзор от чиновниците на полицията и ще бъдат налагани санкции, които могат да доближат до 3600 евро за тримесечие. В третата фаза всички ще получат час за имунизация и в случай че откажат да се имунизират, ще получат административната глоба, предвиждаща санкция. Освободени от задължението да се имунизират са бременни, хора с избрани болести и оздравели от Covid, които не са просрочили 180 дни от деня на позитивен ПСР-тест.

Както се очакваше, гласуването беше предшествано от прочувствен спор. Особено остра беше речта на ръководителя на АПС Херберт Кикъл, който съобщи: "аз съм ужасяващ, аз съм учуден, аз съм разтресен, аз съм шокиран " и продължи да ругатни закона като "посегателство против популацията ", като нормативен акт превръщащ хората в "ратаи и крепостни селяни ". По-нататък Кикъл съобщи, че тази мярка проправя пътя на тоталитаризма и съставлява "въведение към здравния комунизъм ". В края на своето изявление той съобщи, че ще бъде закононарушител и ще остане неимунизиран.

Ръководителката на парламентарната група на Партията на зелените Зиги Маурер окачестви държанието на членовете на АПС като "абсолютно цинично ", като причина за към момента незадоволителния % на имунизираните в страната и изиска Кикъл да се засрами от своето държание.

Министърът на опазването на здравето Волфганг Мюкщайн обори подправените обстоятелства и изказвания и прикани от трибуната на Народното събрание всички да се имунизират, с цел да не се основава разлом в обществото.

Според ръководителките на двете опозиционни партии Австрийска социалдемократическа партия Памела Ренди-Вагнер и Неос - Беате Манл-Райзингер имунизирането на популацията е нужда от първостепенно значение. Ваксината е "авариен излаз " от непрекъснатите ограничавания на правото на независимост, акцентира Памела Ренди-Вагнер.

Депутатите гласоподаваха и за продължение на блокиранията за неимунизираните жители.

Източник: investor.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg