Австрия продължава да има твърда позиция и тя е много

...
Австрия продължава да има твърда позиция и тя е много
Коментари Харесай

Милен Керемедчиев: Австрия продължава да има твърда позиция и тя е много целенасочена

" Австрия продължава да има твърда позиция и тя е доста целенасочена – тя сложи 3 съществени оферти, с цел да вдигне своето несъгласие за участието ни в Шенген ". Това съобщи в „ Здравей, България ” Милен Керемедчиев, някогашен заместител външен министър. 

По думите му изискванията, които Виена слага, са изпълними – трикратно нарастване на задачата на „ Фронтекс ”, което съгласно Керемедчиев е хубаво за нас, построяването на ограда сред България и Турция, за което ще получим поддръжка и от обособени страни-членки на Европейски Съюз.

По въпроса за приемането на мигранти Керемедчиев открои 2 аспекта – за тези, които са получили първичен статут на протекция у нас, само че по-късно са траяли към Западна Европа и тези, които незаконно минават през България.

„ Желанието на Австрия е да ни ги върне назад. Проблемът обаче е със самият надзор. Даже това да се случи физически, кой ще ги спре те да се върнат назад в Австрия, защото България не е крайната дестинация на тяхното пътешестване ”, съобщи Керемедчиев.

Според него вторият, по-сериозен фактор, е за тези мигранти, които незаконно минават през нашите граници и за първи път подават молби за статут на емигрант в Австрия. Трудно е тогава Виена да потвърди, че тези мигранти са минали точно през България, съобщи Керемедчиев.

Експертът по интернационална сигурност и ръководство на спорове Искрен Иванов съобщи, че в тази ситуация има известна доза геополитика.

„ Австрия не е част от НАТО, това има значение. Второ – факт е, че австрийският канцлер Нехамер е непосредствен до съветския президент. Това е един от дребното държавни глави, които посетиха Путин, малко откакто стартира войната в Украйна. Далеч съм от мисълта, че това е главната причина те да ни стопират за Шенген, има доста други практични аргументи – във връзка с националната сигурност, по какъв начин се пропущат мигрантите, само че има и геополитика ”, съобщи Иванов.

По думите му, поради дейностите си, австрийският канцлер става все по-изолиран вътре в политическия хайлайф, защото и австрийският президент няколко пъти е подчертал, че дейностите на държавното управление по отношение на България не са градивни.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР