Австрия отхвърля искането на Европейската комисия и отказва да изпраща

...
Австрия отхвърля искането на Европейската комисия и отказва да изпраща
Коментари Харесай

Австрия блокира искането на ЕК за по-големи вноски на страните-членки в общия бюджет

Австрия отхвърля настояването на Европейската комисия и отхвърля да изпраща повече пари на Европейски Съюз, съобщи австрийският канцлер Карл Нехамер в изявление за австрийския ефирен оператор Ö1.

Австрия не е единствената , която не е съгласна с увеличението на вноските на държавите-членки, като Унгария и Полша са измежду тези, които се оповестиха срещу това.

Австрийският канцлер акцентира, че потреблението на съществуващите финансови фондове би трябвало да бъде приоритет за Европейската комисия, преди да усили размера на вноските. Той уточни като образец кохезионния фонд и фондовете за възобновяване и сподели, че може да се обърне по-голямо внимание на спестяванията и рентабилността при потреблението им.

Програмата Ö1 отбелязва, че Европейската комисия е оправдала настояването с това, че множеството от съществуващите средства – към 480 милиарда евро, съгласно Нехамер – към този момент са били ангажирани и могат да бъдат изискани. Комисията също по този начин напомни, че потреблението на съществуващите средства се контролира от регламенти, тъй че те не могат да се употребяват за каквото и да било.

" Би било добре, в случай че Комисията може да покаже по какъв начин възнамерява да реалокира парите – тогава ще забележим дали това в действителност работи за страните членки на процедура “, споделя Нехамер.

Миналата седмица Европейската комисия изиска от 27-те страни членки да прибавят 66 милиарда евро към бюджета за интервала до 2027 година

Органът не скри за какво концепцията за увеличение на заплащанията е била обсъждана: съгласно него сумата ще улесни оправянето със обстановката в Украйна, имиграцията и икономическата конкуренция.

Освен Австрия, Германия, Полша и Унгария към този момент показаха отвращение да поддържат настояванията на управлението на Европейски Съюз. Полската ръководеща партия Право и правдивост (ПиС) съобщи, че Европейски Съюз може да банкрутира, в случай че откаже да спре даването на спомагателна помощ на Украйна.

Харалд Вилимски, началник на европейската делегация на Австрийската партия на свободата (АПС), съобщи, че " това, което Европейският съюз предлага, е отвън здравия разсъдък и съставлява политически неуспех от страна на Брюксел “.

Германският министър на финансите Кристиан Линднер уточни предишния петък, че не могат да се вършат спомагателни вноски в бюджета на Европейски Съюз, даже в случай че той е значително привършен от великодушните пакети за помощ за Украйна.

Според Даниел Деак, старши анализатор в Института XXI Century, Европейски Съюз е приключил парите за поддръжка на Украйна, тъй че Брюксел желае повече вноски от страните членки, само че заемането на заеми също не е немислимо. В същото време ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен разгласи още 50 милиарда евро помощ за Украйна, добави той.

В държавно официално съобщение от предходната седмица Гергели Гуляш, министърът, управляващ кабинета на министър-председателя, съобщи, че унгарското държавно управление чака отговор от Европейската комисия по въпроса.

Той обаче акцентира, че му е мъчно да си показа Унгария да поддържа тази концепция без съществени причини, изключително когато страната не получава евросредствата, които й се поставят.

Министърът добави, че държавното управление би желало да види дали Комисията е пресметнала за какво е похарчила повече от плануваното и какви средства е употребила по-различно от плануваното.

Тамаш Дойч, евродепутат от Фидес, също неотдавна приказва по въпроса , предполагайки, че повода за брюкселската самодейност за спомагателни заплащания от страните-членки може да е, че средствата от стратегиите за развиване не отиват в 27-те страни-членки на Европейски Съюз, а в Украйна. Според Тамаш Дойч, откакто тези въпроси бъдат изяснени, ще може да се разиска дали и какъв брой би трябвало да заплащат страните членки. Той добави, че може да се окаже, че Комисията е " играла номера “ с парите и в този момент е изправена пред сложна обстановка, защото забележителна част от тях са изчерпани.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР