Австрия няма да допусне България и Румъния да се присъединят

...
Австрия няма да допусне България и Румъния да се присъединят
Коментари Харесай

Системата Шенген се счупи. Кацлерът на Австрия отказа на Денков да вдигне ветото за България

Австрия няма да допусне България и Румъния да се причислят към Шенгенското пространство преди смяна в цялата система, по която то действа. Това сподели канцлерът на Австрия Карл Нехамер след среща с българския министър председател Николай Денков във Виена.

са единствените страни членки на Шенген, които постановиха несъгласие на присъединението на България към безвизовото пространство. Виена е срещу присъединението и на Букурещ.

Визитата на Денков в Австрия беше за да изясни на политиците и жителите на страната, че за тях е по-добре, в случай че позволен България и Румъния в Шенген.

Във вторник Нaхамер сподели, че ветото върху България е причина за стопански загуби, само че за Австрия по-важно е „ да резервира сигурността “.

„ В момента не можем да мислим за разширението на Шенген, само че желая категорично да подчертая, че това не е персонално отношение към България, а израз на угриженост за сигурността в Шенгенската зона. Просто системата Шенген се счупи “, сподели Нехамер и уточни като образец връщането на граничния надзор от страна на няколко страни членки.

Според Денков сред двете страни има повече единодушие, в сравнение с несъгласия. Съпредседателят на партията му „ Продължаваме промяната “ Кирил Петков отдаде потвърждението на несъгласие на вътрешната политика на Австрия и по-специално „ национално-популстиката изразителност “ в страната. Той направи това в изявление за австрийското издание Дер Щандарт.

Влизането на България в Шенгенското пространство е цел на няколко държавни управления. Тя беше посочена и като съществена пред образуваното с поддръжката на „ Продължаваме промяната – Демократична България “, ГЕРБ и Движение за права и свободи държавно управление с министър председател Денков.

През юли Европейската комисия и председателката ѝ да вдигнат ветото върху присъединението на България и Румъния. През декември предлагането за това се чака да бъде гласувано от страните членки на Европейски Съюз.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР