Австрия изпитва остър недостиг на квалифицирани кадри. С нова инициатива

...
Австрия изпитва остър недостиг на квалифицирани кадри. С нова инициатива
Коментари Харесай

В Австрия се избиват за български експерти: Повече от три четвърти от средните предприятия страдат от недостиг на кадри

Австрия изпитва изострен дефицит на квалифицирани фрагменти. С нова самодейност Виена се пробва да притегли непознати експерти. България също е измежду страните на фокус, се споделя в обява на българската редакция на Дойче веле, позована на няколко австрийски издания.
„ Кроненцайтунг “ цитира министърката на стопанската система Елизабет Удолф-Щробл да споделя, че над три четвърти от междинните предприятия в страната страдат от дефицит на квалифицирана работна ръка. Актуално изследване сочи, че в австрийските компании над 162 хиляди работни места остават незаети точно заради неналичието на квалифицирани служащи в страната. А това постанова да се притеглят фрагменти от чужбина. По думите на отрасловата министърка, Австрия ще се стреми да притегля „ най-хубавите квалифицирани служащи в Европа “, написа още изданието.

Виена уголемява периметъра
Сега множеството квалифицирани фрагменти идват от Германия, Сърбия и Турция. С нова самодейност Австрийската бизнес организация ABA се пробва да разшири периметъра и с други страни от Европейски Съюз, като да вземем за пример Полша, Румъния и България. По-късно вниманието ще бъде ориентирано и към страни като Хърватия и Гърция. На кариерни конгреси ще се набират експерти от тези страни в няколко области, измежду които осведомителните технологии, металообработването и електротехниката. От 2020 година ще започва и трудова онлайн-борса, написа „ Кроненцайтунг “.
Онлайн-изданието на ежедневника Österreich цитира уверението на министърката, че това няма да докара до лишаване на работни места от австрийци, защото на дефицитът на квалифицирани фрагменти в страната е голям. В удостоверение на тези думи Удолф-Щробл цитира публични данни, съгласно които над половината от местата, оповестени в състезания за експерти, стоят незаети към този момент от 6 месеца. 83 на 100 от австрийските средноголеми предприятия изпитват компликации с намирането на специалисти, а 40 на 100 от предприятията търпят загуби затова.

Недостатъчно привлекателна
Според резултатите от настоящо проучване на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОССЕ), Австрия е умерено привлекателна дестинация за високообразовани фрагменти и за студенти от чужбина – страната заема място в горната 1/3 на класацията измежду 35 европейски страни, в които е извършено изследването.
С новата самодейност АBA ще направи страната по-привлекателна за квалифицирани експерти от чужбина. „ Австрия печели с новаторските си предприятия, високото качество на продукцията и живота, със сигурността и положителните заплати. Именно тези преимущества би трябвало да бъдат изтъквани, с цел да притеглим в нашите компании най-хубавите експерти “, показва министърката на стопанската система Удолф-Щробл, представена и от други австрийски издания.
Инфо: Блиц

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР