Австрия иска да изведе повече бездомни хора от улиците и

...
Австрия иска да изведе повече бездомни хора от улиците и
Коментари Харесай

Австрия иска да намери дом на поне хиляда бездомни до септември

Австрия желае да изведе повече бездомни хора от улиците и за тази цел дава стотици жилища чартърен на налични цени. Един от претендентите е Андреас, който като младеж се бяга от къщата на родителите си и остава без дом. 

 
Един ден татко ми просто ме разсъни сутринта и сподели: ще ни изселят. И когато бях на 18 години, стоях там и мъчно осъзнавах какво се случва. Целият свят се срутва, всички другари ти обръщат тил, тъй като внезапно си станал никой.
Андреас, някогашен скитник

В продължение на шест години животът му се върти към приютите за бездомни и злоупотребата с опиати. Благодарение на самодейността " Първо жилище " Андреас най-сетне си намира квартира, а по-късно и работа. 

 
Когато публично влязох в жилището за първи път с ключа - всичко беше празно - само че аз стоях вътре и си мислех: Уау! Не е огромен, 24 квадратни метра, само че си е единствено мой!
Андреас, някогашен скитник

Йоханес Плешбергер, кореспондент на Euronews:  През последното десетилетие броят на бездомните хора в Европа се е нараснал фрапантно. Само няколко страни съумяват да изкарат хората трайно от улицата, като да вземем за пример Финландия, която от 15 години сполучливо ползва метода " първо жилище ". Австрия към този момент също следва финландския път.

 
Това е цената на един апартамент. Не единствено за хора като Андреас, само че и за мен, за всички. Без апартамент, без място за живеене, без несъмнено леговище и всичко, което е просто обикновено в нашето общество, като течаща вода... Мисля, че не можете да си визиите какво в действителност значи да си безприютен. 
Таня Вехсели, неправителствена организация " Housing First - Volkshilfe "

Австрийското държавно управление желае да настани повече от хиляда бездомни хора в жилища до края септември. След това тези жители нормално покриват разноските си за наем със обществени помощи от страната, макар че доста от тях - също като Андреас - съумяват да си намерят работа.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР