Австрия и Нидерландия нарушиха философията на европейската интеграция. Само тези

...
Австрия и Нидерландия нарушиха философията на европейската интеграция. Само тези
Коментари Харесай

Министър Милков: Австрия и Нидерландия нарушиха философията на европейската интеграция

Австрия и Нидерландия нарушиха философията на европейската интеграция. Само тези две страни застанаха против България и Румъния за Шенген. Така че това не е европейската позиция. Това съобщи служебният министър на външните работи Николай Милков на конференция в постройката на ведомството. 
Съветът на Европейски Съюз по правораздаване и вътрешни работи отхвърли с 25 гласа " за " и два " срещу "  (на Австрия и Нидерландия) предлагането България и Румъния да се причислят към Шенген, написа Българска телеграфна агенция. 

Правото на несъгласие в европейските институции е нещо като атомното оръжие, счита Милков. Министърът добави, че ветото е предопределено " общо взето да не се употребява, а да подтикне страните към това да договарят и да реализират решения ".

Австрийската позиция се базира на това, че Шенген не работи и поради това не трябва да се уголемява, изясни Николай Милков. Австрийските институции не са единни в тази своя позиция, това е позиция на вътрешното министерство. Външното министерство и президентът на страната поддържат участието на България, посочи той.

Нидерландия основава своята позиция на това, че за България няма отчет по механизма за съдействие и инспекция и в тази връзка не могат да бъдат направени заключения във връзка с върховенството на закона в България, изясни министърът. „ Механизмът за България е анулиран преди три години “, съобщи Милков и добави, че той е анулиран с ясното умозаключение на Европейската комисия, че шестте съществени условия на механизма са изпълнени от страна на България и затова не е нужно да се готвят нови отчети. Нидерландия приема обстоятелството обаче, че за Румъния този отчет не е анулиран, означи той.

По отношение на Нидерландия министърът изясни, че е провел серия от срещи с разнообразни представители на държавното управление на страната. Долната камара на нидерландския парламент има позиция в интерес на България и Румъния, тук държавното управление на Нидерландия няма поддръжка, сподели Милков. Той добави, че Нидерландия не е твърдо срещу участието на страната ни в Шенген, а „ не в този момент “. 

Нидерландският премиер Марк Рюте съобщи за българските медии в Брюксел, че отговорът на неговата страна остава неизменен. Не споделяме " не ", а " не още ", разясни Рюте. Също през днешния ден президентът Румен Радев изрази очакване България да се причисли към Шенген следващата година.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР