Австрия е против обявеният от Европейската комисия план в подкрепа

...
Австрия е против обявеният от Европейската комисия план в подкрепа
Коментари Харесай

Австрия се обяви против сегашния план за икономическо възстановяване на ЕС

Австрия е срещу оповестеният от Европейската комисия проект в поддръжка на икономическото възобновяване от пандемията от ковид в размер на 750 милиарда евро и желае да контракти промени в предлагането. Това разгласи австрийският финансов министър Гернот Блюмел, представен от Ройтерс.

Планът, които би трябвало да бъде утвърден от всички страни от блока, планува Европейска комисия да вземе назаем средства от от финансовите пазари и да ги разпредели измежду страните от Европейски Съюз според от здравните и стопански вреди, понесени от тях. Според проектът две трети от средствата ще бъдат раздадени под формата на грантове, а останалата една трета като заеми. Най-голяма дял от финансовата помощ ще отиде при Италия и Испания.

Вчера Блюмел съобщи пред австрийското държавно радио, че Виена желае предоговаряне на проекта, с цел да стане той по-приемлив.

„ Австрия няма да одобри този пакет. Защо? Защото той слага прекомерно огромна тежест върху австрийските данъкоплатци. За това ние се нуждаем от нови диалози, в които сме подготвени да участваме “, разяснява финансовят министър.

Австрия, наред с Нидерландия, Швеция и Дания, определяха по-рано предлагането като насочна точка за договаряния.

Изказването на Блюмел е сигнал, че без промени страната му евентуално ще отхвърли предлагането.

Този проект е в допълнение към дълготрайния бюджет на Европейски Съюз за 2021-2027 година, за който Комисията предлага 1,1 трилиона евро и би трябвало да бъде утвърден единомислещо от всички страни членки и от Европейския парламент.

Предложението на Комисията, наред с европейския бюджет и възстановителния фонд значат, че Австрия ще би трябвало да внася близо 2 % от брутния си вътрешен артикул, сподели Блюмел.

Това би било два пъти повече, в сравнение с преди. За нас това е недопустимо, съобщи финансовият министър.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР