Австрия е една от по-малките страни в ЕС. Тя обаче

...
Австрия е една от по-малките страни в ЕС. Тя обаче
Коментари Харесай

Планински екскурзии и гранични войски: Австрия се стреми към перфектен имидж в ЕС


Австрия е една от по-малките страни в Европейски Съюз. Тя обаче възнамерява да остави своя диря в блока през идната половин година, когато ще бъде ротационен ръководител, благодарение на стандартни и не толкоз стандартни тактики.

Лидери от Европейски Съюз и хиляди жители, изкачващи планина в Алпите, и австрийският канцлер Себастиан Курц измежду тях - това е визията, с която Австрия желае да отпразнува началото на европейското си председателство на следващия ден.

Тя ще смени друга картина отпреди броени дни: сили за сигурност и хеликоптери, струпани на южен граничен пункт, с цел да показват решимостта на Австрия против незаконните мигранти - всичко това пред навалица от публицисти.

И двете събития може да наподобяват малко пресилени - изключително в страна, известна с това, че има връзки с Европейски Съюз, в които се редуват от време на време стопляне и изстудяване - само че те са част от програмата на Виена за превръщането на Европейски Съюз в по-ориентиран към хората и сигурен блок по време на половингодишното ѝ председателство, а и по-късно.

Утрешното събитие ще бъде на връх Планай в сърцето на Австрия.

Близо до 1906-метровия връх, Бойко Борисов, министър председател на страната, която до момента заемаше ротационното председателство, е планувано да съобщи алегорично юздите на Курц. Очаква се да участва и ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск.

На елементарните жители ще бъдат раздадени одеяла и кошници с локални специалитети за голям публичен пикник. Стотици музиканти ще оказват помощ за празничното въодушевление.

" Това събитие е съзнателно " насочено към хората ", съобщи пред ДПА източник от офиса на Курц, добавяйки, че умишлено е било решено събитието да се провежда отвън " технократската " атмосфера на Виена.

" Няма подозрение, че Европейски Съюз би трябвало по-добре да дава отговор на потребностите на жителите си ", сподели той.

Консервативният водач Курц и неговите крайнодесни младши съдружни сътрудници лобират за промени в Европейски Съюз, които биха лишили пълномощия за политически решения от Брюксел.

" Надявам се, че ще успеем да сложим по-остър фокус върху правилото на субсидиарността (по време на нашето председателство), да убедим Европа, че има задания, с които районите и страните членки би трябвало да се заемат, и че има по-малко на брой, само че не по-малко значими задания за Европейския съюз ", съобщи Курц в тирада наскоро.

31-годишният канцлер, който е разпален планинар, завоюва националните избори предходната година, като заложи на обещания за промени и уверено водачество.

В един от предизборните си клипове Курц беше показан по какъв начин изкачва планина в мрака преди зазоряване и стига върха тъкмо когато слънцето се издига над хоризонта.

" Години наред Курц интензивно използваше присъщ жанр на връзка, отличаващ се със знаци ", сподели Томас Хофер, влиятелен политически съветник и пълководец от Виена. Военната и полицейска акция при започване на седмицата също беше част от тази тактика на знаци и имидж, посочи той.

На словенската граница за репортерите беше издигната специфична наблюдателна платформа, с цел да получат допустимо най-хубав взор към 700-те офицери и бойци, които демонстрираха по какъв начин биха отблъснали една нова вълна от мигранти. Полицейски кадети заместваха мигрантите, а високоговорители озвучаваха учението със запис на шумно голям брой от хора.

Курц се гордее с ролята си за затварянето на Балканския миграционен маршрут при започване на 2016 година, когато беше външен министър, в съгласуваност с други страни в района. В рамките на Европейски Съюз Курц е измежду тези национални водачи, които упорстват да се затворят външните граници на блока за мигранти с нередовни документи и за основаване на центрове за култивиране на молбите за леговище отвън съюза.

Освен това, споделя той, Европейски Съюз би трябвало да отделя повече средства за помощ за развиване, тъй че хората в по-бедните страни да не усещат повече нужда да мигрират към Европа.
Лозунгът на австрийското председателство на Европейски Съюз е " Европа, която пази ". Според стратега Хофер посланието, което държавното управление желае да изпрати, е: " Ние можем да сътворим промени, можем да променим и курса на политиката на Европейски Съюз, когато става дума за миграцията ".

Въпреки че ротационното председателство на Европейски Съюз е предопределено по-скоро да реализира съгласуваност сред 28-те страни от блока, а не да ги управлява политически, Курц се постара да си построи имиджа на водач за въвеждането на твърди миграционни политики. През последните дни той се срещна с сътрудници от Чехия, Унгария, Полша и Словакия, които са срещу подялбата поравно на бежанци в Европейски Съюз. Той съобщи също, че Берлин, Виена и Рим ще основат " ос на искащите " да понижат незаконната миграция.

Курц даде ясно да се разбере, че чака да бъдат взети решения по този въпрос на неофициалната среща на върха на Европейски Съюз през септември в Залцбург. Мястото предлага съвършен фон от позиция на знаците. Над центъра на града господства рид със палат, който в никакъв случай не е бил превземан от непозната войска през 940-годишната му история.

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР