Австрия беше неутрална, Австрия е неутрална, Австрия ще остане неутрална“,

...
Австрия беше неутрална, Австрия е неутрална, Австрия ще остане неутрална“,
Коментари Харесай

Австрия е неутрална, но подкрепя решенията на ЕС за Русия

„ Австрия беше неутрална, Австрия е неутрална, Австрия ще остане неутрална “, съобщи канцлерът Карл Нехамер във връзка решението страната да поддържа глобите на Европейски Съюз против Русия. Той изрично отхвърли, че е допустима смяна в дългогодишната политика на неутралитет в интернационалните връзки на страната.  

 „ Австрийският неутралитет служи добре “, акцентира той пред кореспонденти в Доха, Обединените арабски емирства, където е на държавно посещаване за сключване на контракти за енергийни доставки и партньорство в други области. Но пък добави, че обстановката на война изисква помощ и взаимност с хората в риск. Австрийският канцлер повтори, че това, от което не се нуждаем в този момент, са полемиките, които „ нямат основа в действителността ".

Изявлението му  идват след поредност от разногласия по въпроса за глобите против Русия, разразили се в страната през този уикенд, напомня The Local. Андреас Хол, някогашен президент на Националния съвет на Австрия, прикани страната неотложно да изиска участие в НАТО. В публикация за вестник Kleine Zeitung той написа, че „ неутрална или необвързана страна остава сама, в случай че бъде атакувана ”.

Публикацията провокира под напрежение спор в обществените мрежи. В него се включи водачът на Социалдемократическата партия (SPÖ) Памела Ренди-Вагнер, която изиска безапелационната позиция на канцлера Нехамер по въпроса.

Междувременно Посолството на Русия във Виена качи пост на страницата си във Фейсбук, с който  окачестви за ”възмутителни ” и за „ голословни изказвания и оценки “ направените от канцлера Нехамер и министъра на външните работи Александър Шаленберг изявления за нашествието на Русия в Украйна. Краят на известието на съветските дипломати гласи: „ Ние ще вземем това поради в бъдеще “.  

И двамата политици от Австрийската национална партия (ÖVP) трябваше да изясняват, че макар военния неутралитет страната няма по какъв начин да не окаже филантропична помощ за Украйна, да не осъди съветските дейности в интернационалните организации и да не взе участие в глобите на Европейски Съюз против Русия.

На собствен ред Министерството на външните работи на Австрия отговори в Twitter, че страната остава военно неутрална, само че няма да бъде неутрална, когато става въпрос за нарушавания на интернационалното право.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР