Австралийците гласуваха на референдум против включването в конституцията на нацията

...
Австралийците гласуваха на референдум против включването в конституцията на нацията
Коментари Харесай

Австралийците решиха да не създават Глас на коренното население, който да съветва парламента по въпроси на малцинствата

Австралийците гласоподаваха на референдум срещу включването в конституцията на нацията на механизъм за локалното население да поучава Народното събрание по отношение на политики, които засягат живота им

ByROD MCGUIRK Associated Press 14 октомври 2023 година, 12:48 ч. История на Австралия, като в същото време им дава принос в държавните политики.

Противниците го аргументираха ще раздели австралийците по расови линии, без да понижи неподходящото състояние на локалното население.

Двупартийната поддръжка, считана за основна в Австралия за сполучлива смяна на конституцията, в никакъв случай не се появи и водачите на локалното население бяха разграничени по отношение на концепция.

Аборигените от континенталната част на Австралия са културно разнообразни от островитяните от Торесовия проток, които идват от архипелаг край североизточното крайбрежие. Така че локалното население на Австралия е известно като туземци и поданици на островите от протока Торес.

Те съставляват 3,8% от популацията на Австралия през 2021 година, което е нарастване от 23,2% за пет години, съгласно Австралийското статистическо бюро.

Коренното население на Австралия е етническата група в най-неравностойно състояние в Австралия. Мъжете от коренното население имат предстояща дълготрайност на живота от 71 години, а дамите от коренното население 75 години. Това е с 8,6 години по-малко от останалите австралийски мъже и със 7,8 години по-малко от другите австралийски дами.

Предложението призоваваше за основаване на „ глас на туземците и островитяните от пролива Торес “, който да поучава Народното събрание и държавното управление по въпросите на коренното население.

Ако гласът „ за “ беше спечелил, конституцията щеше да бъде пренаписана, с цел да се каже, че Гласът „ може да прави изказвания “ до Народното събрание и държавното управление „ по въпроси, свързани с туземците и жителите на островите в пролива Торес “. Парламентът ще „ има властта да основава закони във връзка с състава, функционалностите, пълномощията и процедурите “ на Voice.

Не е ясно кой би бил част от Гласът и по какъв начин биха стигнали до там. Поддръжниците споделиха, че Гласът е щял да включва коренни австралийци от всичките осем щата и континентални територии, островите на Торесовия пролив и отдалечени и районни общности. Членовете са били определени от локалните коренни хора и са служили за закрепен интервал.

Привържениците твърдяха, че Гласът е нужен, тъй като локалните австралийци умират с години по-млади от другите австралийци, имат два пъти по-висок % на самоубийства от по-широката общественост, имат по-лоши равнища на заболявания и детска смъртност и по-малко благоприятни условия за обучение Те споделиха, че това е доказателство, че сегашният метод на Австралия не работи и гласът ще накара държавните управления да вземат по-добри решения.

Противниците споделиха, че Voice ще бъде най-голямата смяна в австралийската народна власт в историята на страната и най-голямата смяна в конституцията на Австралия. Те споделиха, че това може да утежни расовите разделения.

Привържениците споделиха, че няма да има право на несъгласие на коренното население върху държавната политика и законодателите ще могат свободно да подценяват представителствата на Гласа. Критиците настояват, че съдилищата може да поясняват конституционната позиция на Гласа по непредсказуеми способи, създавайки правна неустановеност.

Противниците също предизвестиха, че Гласът може да бъде първа стъпка към претенциите на коренното население за репатриране и отплата.

The Voice беше предложен през 2017 година от група от 250 локални водачи, които се срещнаха в Улуру, забележителна канара от пясъчник в централна Австралия, която е свещена уебсайт на обичайни притежатели.

Тогавашното консервативно държавно управление отхвърли предлагането, заявявайки, че Voice ще се преглежда като „ трета камара “ на Народното събрание, нежелано допълнение към Камарата на представителите и Сената.

Когато лявоцентристката Лейбъристка партия завоюва изборите през май предходната година, министър-председателят Антъни Албанезе употребява първата си тирада, с цел да ангажира държавното управление си със основаването на Voice.

Либералната партия и Националната партия, които образуваха предходното консервативно съдружно държавно управление, се опълчиха на Гласа.

The Voice към този момент е 37-ият несполучлив референдум. Само осем от 45-те промени, препоръчани на референдуми от влизането на конституцията в действие през 1901 година

Референдумът за смяна на конституцията изисква това, което е известно като двойно болшинство - поддръжката на болшинството от австралийците в цялата страна плюс болшинството от гласоподавателите в болшинството от шестте щата.

Пет въпроса от референдума се провалиха, тъй като въпреки да бяха подкрепени от множеството австралийци, не съумяха да завоюват болшинство в най-малко четири от шестте щата. Избирателната интензивност е висока, тъй като гласуването е наложително.

Когато Австралия за финален път организира референдум през 1999 година, признаването на коренното население в конституцията беше основен въпрос зад един от въпросите.

При това гласоподаване австралийците отхвърлиха прибавянето на увод към конституцията - встъпление, което имаше единствено алегорично и никакво правно значение - признавайки, че локалните австралийци са населявали страната “ от незапомнени времена “ и са били „ почитани за техните антични и продължаващи култури “.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР