Австралийското правителство реши да си върне историческото име на остров

...
Австралийското правителство реши да си върне историческото име на остров
Коментари Харесай

The Guardian: Австралия преименува най-големия пясъчен остров в света

Австралийското държавно управление реши да си върне историческото име на остров Фрейзър - К`гари, което значи " парадайс " на езика на туземците, оповестява.

Според изданието задачата на преименуването е била възобновяване на историческата правдивост. Факт е, че предходното име е обещано на острова от европейците в чест на Елиза Фрейзър, брачната половинка на капитана на кораба, който се е разрушил през 1830-те години.

Името се смяташе за културно недопустимо, защото Фрейзър разказа опита си да бъде измежду локалното население на острова в отрицателна светлина. И по този начин, тя назова представителите на коренното население на народа Бачула " диваци " и " канибали ".

Премиерът на Куинсланд Анастейжа Палашчук сподели, че е горда, че може да " приветства публично K`garee вкъщи и да възвърне името, което е употребявано от първичните негови притежатели през всичките тези години. "

Решението да се възвърне истинското име на острова пристигна след години на акции от страна на коренното население на острова, което закупи част от него през 2014 година

Учените са открили, че К`гари и близкият песъчлив масив Кулула в югоизточен Куинсланд са се образували преди 700 000 и 1,2 милиона години. Изследователите считат, че появяването им е значима причина за възникването на южната и централната част на Големия бариерен риф.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР