Австралия ще затегне законите за бивш военен персонал, който обучава чуждестранни армии

...
Австралийското правителство предложи по-строги ограничения за бившия военен персонал, който
Коментари Харесай

Австралийското правителство предложи по-строги ограничения за бившия военен персонал, който иска да обучава „определени чуждестранни военни“, докато нацията се готви да сподели ядрени тайни със Съединените щати Щати и Великобритания.

Министърът на отбраната Ричард Марлс представи законодателство в парламента в четвъртък, насочено към опазване на военните тайни.

Поредица от случаи, при които бивши военни пилоти, живеещи в Австралия, са работили за южноафриканско летателно училище, обучаващо китайски пилоти, за които САЩ твърди, че са китайски военни пилоти, доведоха до репресиите.

Миналата година Marles нареди на Министерството на отбраната да преразгледа стандартите след съобщения, че Китай се е обърнал към бивш австралийски военен персонал, за да станат обучители.

САЩ, Великобритания и Канада, всички съюзници на Австралия, споделят загриженост, че Китай се опитва да заграби западния военен опит.

Прегледът препоръчва укрепване на вече стабилното законодателство, тъй като Австралия задълбочава споделянето на технологии със САЩ и Великобритания съгласно така нареченото споразумение AUKUS, акроним за Австралия, Обединеното кралство и Съединените щати.

Съгласно споразумението САЩ и Великобритания ще предоставят на Австралия флот от най-малко осем ядрени подводници.


Австралийски моряци вече се обучават на ядрени подводници на САЩ и Великобритания съгласно споразумението.

Законопроектът „отразява ангажимента на Австралия да подобри нашите стандарти за сигурност, за да защити чувствителната технология и информация, особено когато започваме работа чрез партньорството AUKUS“, каза Марлс пред парламента.

„Въпреки че законопроектът не представлява цялата ни законодателна амбиция в това отношение, той е важна стъпка към установяване на по-безпроблемни технологични трансфери с нашите партньори от AUKUS“, добави той.

Елементите на законопроекта са моделирани по подобни разпоредби в законодателството на САЩ, каза той.

Съгласно законодателството бивш австралийски военен персонал, който работи или се обучава в чужда държава без разрешение, може да бъде наказан с до 20 години затвор.

Намерението е да се „попречи на лица, които познават чувствителна отбранителна информация, да се обучават или работят за определени чуждестранни военни или правителства, където тази дейност би изложила на риск националната сигурност на Австралия“, каза той.

Marles ще има властта да решава кои страни ще бъдат освободени от ограниченията.

Парламентарна комисия ще разгледа внимателно проектозакона и ще докладва за него, преди окончателният проект да стане закон.

Бившият американски морски пилот Дан Дъган беше арестуван в дома си в Австралия миналата година и е изправен пред екстрадиране в САЩ по обвинения, които включват незаконно обучение на китайски летци. 54-годишният австралийски гражданин, роден в Бостън, отрича каквото и да било нарушение.

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР