Австралийското министерство на отбраната демонстрира най-мощното в света преносимо високоенергийно

...
Австралийското министерство на отбраната демонстрира най-мощното в света преносимо високоенергийно
Коментари Харесай

В Австралия е създадено най-мощното лазерно оръжие с размерите на куфарче, което сваля дронове на разстояние до 1,5 км

Австралийското министерство на защитата показва най-мощното в света портативно високоенергийно лазерно оръжие.

Устройството с размер на куфарче е 10 пъти по-евтино и 10 пъти по-леко от сходни лазери за бойните полета. То тежи не повече от 50 кг и е способно да унищожава безпилотни дронове на разстояние до 1500 метра.

„ Натискате бутон, с цел да наблюдавате дрона и компютърът поема контрола, след което натискате различен бутон, с цел да „ натиснете спусъка “, тъкмо като във видеоигра. С показалеца си можете бързо да превключвате задачата сред видеокамерата на дрона, центъра на тежестта или едно от витлата. Отнема единствено няколко секунди, с цел да изключите камерата, и две-три секунди, с цел да изключите витлото.

обяснява ефрейтор Патрик Фланаган

Изпитанията на лазерното оръжие, наречено Fractl се организираха на полигона на военния окръг Пакапунял в централната част на щата Виктория. Fractl е създаден от AIM Defence. Неговият лъч с диаметър 23,6 мм е кадърен да порази цел със скорост до 100 км/ч. На разстояние до 1000 метра е допустимо да подпали съставените елементи на дрона, а на разстояние до 1500 метра може да унищожи единствено датчиците на камерата.

Операторът избира към коя част на дрона да се насочи оръжието. Това е все едно да работите със скалпел – можете да изгорите кабелите, да уцелите боеприпасите в закачалката или да унищожите витлото. Благодарение на най-високата точност се реализира невисок разход на сила – не повече, в сравнение с е належащо за кипване на вода в чайник, изясняват разработчиците.

Безпилотните дронове се трансфораха във значим инструмент на военните. Бойните лазери са създадени предвид на доста по-голяма цел. Компактните системи не са били обсъждани, само че наподобява, че в този момент те ще бъдат предпочитани. Създадената в Австралия система потвърди своята успеваемост освен против единична цел, само че и против рой от безпилотни дронове, което единствено усилва цената на сходни платформи.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР