Австралия се готви за лятото на тежки горски пожари, суши, тъй като Ел Ниньо започва

...
Австралийското метеорологично бюро потвърди във вторник, че е в ход
Коментари Харесай

Австралийското метеорологично бюро потвърди във вторник, че е в ход метеорологичен модел Ел Ниньо, който носи горещи и сухи условия, които рискуват тежък сезон на горски пожари и суша.

Съобщението, което следва подобни потвърждения от други метеорологични агенции, дойде в момент, когато страната се изпича в извънсезонни горещини, като метеорологичната агенция предупреди, че предстоят още.

Правителственият синоптик Карл Браганза каза, че повишените повърхностни температури в Тихия океан може въздействие върху страната до началото на следващата година.

„Това лято ще бъде по-горещо от средното и със сигурност по-горещо от последните три години“, каза той.

„Важно е, че Ел Ниньо сега се установява в този модел в Тихия океан Океан, това увеличава нашата увереност, че този модел ще продължи до края на лятото“, добави той.

Климатичният модел Ел Ниньо се появява средно на всеки две до седем години и обикновено продължава между девет и 12 месеца.

През юли Световната метеорологична организация на ООН обяви, че Ел Ниньо вече е в ход и каза, че има 90 процента вероятност то да продължи през втората половина на 2023 г.

Ел Ниньо обикновено се свързва със затопляне на температурите на повърхността на океана през централната и източната тропическа част на Тихия океан.

Той може да доведе до тежки суши в Австралия, Индонезия и други части на Южна Азия, съчетани с увеличени валежи в части от Южна Южна Америка, южните Съединени щати, Африканския рог и Централна Азия .

Връзката между Ел Ниньо и изменението на климата не е добре разбрана.

Но австралийската държавна научна агенция по-рано тази година стигна до заключението, че повишаването на глобалните температури може да увеличи както вероятността от формиране на модела, така и тежестта на въздействието му.

Предупреждение за „крайности“

Рекордно високите глобални температури на морската повърхност изиграха основна роля за подхранването на високите температури през лятото в Северното полукълбо, като морските горещи вълни удариха Северния Атлантик и Средиземно море.

Браганза каза, че настъпването на Ел Ниньо в Тихия океан ще продължи да инжектира топлина в океаните на планетата.

Австралийският изследовател на климата Нандини Рамеш каза, че тазгодишният Ел Ниньо се „развива по време на едни от най-топлите средни глобални температури в историята“.

В световен мащаб температурните рекорди паднаха през последните години, тъй като изменението на климата прави метеорологичните условия по-нестабилни.

Юли 2023 г., белязан от горещи вълни и пожари по целия свят, беше най-горещият месец, регистриран някога на Земята, според климатичната обсерватория на Европейския съюз Коперник.

Климатологът Андрю Кинг каза, че Ел Ниньо ще ескалира риска от горски пожари и внезапни засушавания в части от Австралия.

„Необичайно горещото време, което наблюдаваме в Югоизточна Австралия в момента, е предупреждение за вида на крайностите, които вероятно ще наблюдаваме повече през следващите няколко месеца.“

Оформи се моделът на Ел Ниньо след последователни години на Ла Ниня, което обикновено носи по-хладни условия и повече дъжд в Австралия.

Австралия е изправена пред най-интензивния си сезон на горски пожари от „Черното лято“ през 2019-2020 г., когато серия от излезли извън контрол адове бушува по източното крайбрежие.

Има опасения, че необичайно влажните условия оттогава са ускорили растежа на горите, увеличавайки количеството потенциално гориво за горски пожари

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР