Австралийски учени са установили, че хората с наследствени сърдечно-съдови заболявания

...
Австралийски учени са установили, че хората с наследствени сърдечно-съдови заболявания
Коментари Харесай

Учени: Гените ни карат да обичаме кафето

 Австралийски учени са открили, че хората с наследствени сърдечно-съдови болести подсъзнателно са склонни да заобикалят кафето или да изберат разновидността без кофеин. Онези, които са с добра приемственост в тази област, нормално пият кафе на драго сърце. По този метод организмът самичък взема решение от какъв брой кофеин се нуждае, гласят резултати от проучване, оповестено в списание American Journal of Clinical Nutrition.

Кафето има тонизиращо деяние, а доста хора харесват и усета му. Разбира се, има и такива, които не обичат кафе. Учени от Университета на Южна Австралия взеха решение да схванат дали това е обвързвано просто с вкусовите усещания или тези, у които кафето провокира неприятно чувство като тахикардия или ускорено сърцетуптене.

Заедно с сътрудниците си от Южноавстралийския институт по опазване на здравето и медицински проучвания те анализирали данните на 390 435 участници на възраст сред 39 и 75 годи от английска биобанка. Установили, че в действителност хора с високо кръвно пият по-малко кафе, употребяват безкофеиново кафе или въобще заобикалят тази напитка.

Учените сравнили информация за нормалната консумация на кафе с равнищата на систоличното и диастоличното кръвно налягане и изходните равнища на сърдечна периодичност при участниците в изследването и анализирали причинно-следствената връзка сред факторите, употребявайки Менделова рандомизация.

За първи път били получени доказателства, че върху потреблението на кафе въздейства заложеното на генетично равнище здравословно положение на сърдечно-съдовата система, което се отразява в артериалното налягане и честотата на сърдечния темп.

Това значи, че генетиката освен дава отговор за апетита към кафето, само че и контролира количеството на потреблението му, като пази организма от несъразмерни дози кофеин.

Хората пият кафе по разнообразни аргументи: с цел да се освежат, когато са изморени, тъй като има прелестен усет или тъй като е част от тяхното всекидневие, се споделя в прессъобщението към изследването.

" Но ние не осъзнаваме, че хората подсъзнателно независимо контролират безвредните равнища на кофеин според от това какъв брой високо е тяхното кръвно налягане. Вероятно това е резултат от защитния генетичен механизъм “, счита проф. Елина Хипьонен – водещ създател на изследването.

Учените акцентират, че по този метод количеството изпито кафе може да послужи като индиректен знак за здравето на сърдечно-съдовата система.

Това значи, че който пие доста кафе, евентуално е по-устойчив на кофеин от генетична позиция, в сравнение с този, който пие по-малко. И противоположното: човек, който не пие кафе или пие безкофеиново, е по-склонен към страничните резултати, предизвиквани от кофеина и е по-податлив на високо кръвно налягане.

Ако вашият организъм ви поучава да не пиете още една чаша кафе, за това евентуално си има причина. Слушайте тялото си – то знае повече за вашето здравословно положение, в сравнение с си мислите, предлага проф. Хипьонен.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР