Австралийски учени са се заели с амбициозна задача да променят

...
Австралийски учени са се заели с амбициозна задача да променят
Коментари Харесай

Австралийци ще създават памук, който не се мачка

Австралийски учени са се заели с амбициозна задача да трансформират гена на памука, с цел да не се мачкат облеклата при пране. Целта обаче е не просто да не се постанова да се гладят ризите, а и да се помогне на околната среда и планетата, предава "Гардиън ".

Специалистите от австралийския теоретичен институт CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation) към този момент 30 години работят върху генетичното модифициране на памука. В резултат в Австралия се отглежда памукът, който изисква минимум вода, а обработката с инсектициди на австралийските памукови полета е спаднала с 85 %.

Сега задачата на австралийците е да създадат по този начин, че памучната тъкан да прилича синтетичните материи и да не се мачка при пране. Идеята обаче е не да се конкурират производителите на синтетични материи, а да се спомогне за понижаване на замърсяването на планетата. Проучванията на института са посочили, че всякога, когато синтетични материали като полиестер и найлон се перат, хиляди неразградими микровлакна попадат във водните басейни и се натрупват в хранителната система. А когато памукът се пере, нишките се разграждат елементарно и се разпадат от единствено себе си. Заради това и австралийците се пробват да отстраняват главното стеснение, заради което хората заобикалят памучни облекла, а точно потребността от гладене.

"Ако можем да произвеждаме памук от ново потомство, тогава ще можем да вземем огромна порция от пазарния дял на синтетичната промишленост и това не е печелившо единствено за австралисйката промишленост, която е на стойност 2,5 милиарда, а и за околната среда изобщо ", разяснява Питър Греъм, един от учените, които работят по генното модифициране на памука.

Изследователската работа е част от инвестиция от 13 млн. $ за просвета, прилагаща инженерство в биологията. Предстои да бъдат изложени и резултатите от научната дейност
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР