Австралийски учени откриха побеляване на корали на шест острова в

...
Австралийски учени откриха побеляване на корали на шест острова в
Коментари Харесай

Австралийски учени откриха побеляване на корали в северната част на Големия бариерен риф

Австралийски учени откриха побеляване на корали на шест острова в северната част на Големия бариерен риф, заяви Ройтерс. През предходната седмица държавна организация заяви, че Големият бариерен риф понася следващото всеобщо избелване.

Учени от университета " Джеймс Кук " оповестиха в петък, че са разкрили едвам няколко относително здрави региона, множеството от които надълбоко под водата. Изследван е Националният парк на костенурките. " Опустошително е да забележим, какъв брой огромно е побеляването, изключително в плитката част. Все още обаче етапа на побеляване разрешава възобновяване при спад на температурата на водата ", сподели водещият научния екип Мая Сринивасан пред Ройтерс. 

Побеляването е породено от повишението на океанските температури. Топлината на водата води до увреждане на едноклетъчните водорасли в тъканите на коралите. Побелелите корали могат да се възстановят, в случай че водата изстине, само че в случай че океанските температури останат високи за дълъг интервал от време, може да настъпи гибел. 

Големият бариерен риф е с дължина 2300 км и се среща с петото всеобщо избелване в последните осем години. Експертите изясняват явлението с климатичните промени, добавя Българска телеграфна агенция. 

Климатичните промени ще предизвикват все по-чести и все по-интензивни отрицателни феномени, по тази причина е основно да продължим с мониторинговата стратегия, сподели Сринивасан. 

Организацията " Автралийски климатичен съвет " разгласи, че побеляването е сигнал за доста по-голяма заплаха пред рифа и за опцията да се стигне до невъзвратимо увреждане. Това, което се случва сега, може да бъде разказано като пожар, вилнеещ под водата, сподели шефът на организацията Саймън Брадшоу. 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР