Австралийски мозъчен тръст казва, че Пекин все повече се насочва

...
Австралийски мозъчен тръст казва, че Пекин все повече се насочва
Коментари Харесай

Намаляващата помощ на Китай за тихоокеанските острови все повече отива към съюзниците, доклади на мозъчни тръстове

Австралийски мозъчен концерн споделя, че Пекин от ден на ден се насочва към своите политически съдружници в Южния Тихи океан със своя свиващ се бюджет за помощ като ползата понижава към китайските заеми и нараства конкуренцията със Съединените щати за въздействие в района

ByROD MCGUIRK Associated Press 30 октомври 2023 година, 10:24 ч. AMAавстралийски мозъчен концерн заяви във вторник.

Китайското изцяло икономическо въздействие измежду 14-те подвластни от помощта островни народи в района губи позиции заради по-добрите покупко-продажби за заеми, предлагани от съдружниците на Съединени американски щати, изключително Австралия, сподели основаният в Сидни Lowy Institute в своя годишен разбор на помощта към района.

Фокусът върху стратегическата конкуренция в Южния Пасифик се ускори, откакто Китай подписа пакт за сигурност със Соломоновите острови предходната година, който увеличи вероятността за Китайски военноморски плацдарм в района.

Китай усили помощта за Соломоновите острови и прилежащите Кирибати, откогато те смениха дипломатическата си честност към Пекин от самоуправляващия се Тайван през 2019 година се споделя в отчета.

Съединените щати се стремят да противодействат на китайското въздействие в района с спомагателен дипломатически и стопански ангажимент. Президентът Джо Байдън неотдавна беше хазаин на водачи на тихоокеанските острови в Белия дом.

Общата помощ на Китай за островните страни през 2021 година – последната година, за която мозъчният концерн за интернационална политика има изчерпателни данни - беше 241 милиона $. Годината продължи низходяща наклонност в китайските безплатни средства и заеми за някои от най-зависимите страни в света след пика от 384 милиона $ за Китай през 2016 година, заяви институтът.

Последният отчет преразглежда предходни китайски годишни вноски въз основа на спомагателни данни, само че поддържа низходящата наклонност.

„ Той отразява стратегическа смяна за понижаване на риска, подсилване на политическите връзки и възстановяване възвращаемост на капитала “, се споделя в отчета.

Помощта на Китай от 3,9 милиарда $ за Тихия океан от 2008 година насам беше ориентирана главно към страни с публични дипломатически връзки с Пекин: Те включват островите Кук, Фиджи, Микронезия, Ниуе, Папуа Нова Гвинея и Самоа.

„ Тъй като Китай дава ODF (официално финансиране за развитие) единствено на част от тихоокеанските страни, той може играе изключително огромна роля в тези страни, което опонира на неговия сдържан дял от общото районно финансиране “, се споделя в отчета. Pacific след Австралия, която обезпечава 40%, по-късно Азиатската банка за развиване, се споделя в отчета. Приносът на Китай от 2008 година е 9%.

Спадът на китайската помощ се дължи основно на неналичието на интерес на тихоокеанското държавно управление към китайските заеми, които са напуснали тихоокеанските страни в това число Тонга, която е мощно задлъжняла. Съединените щати предизвестиха, че китайските финанси са капан за задължения за бедните страни, който заплашва техния суверенитет.

„ Това, което е доста ясно е, че ползата на тихоокеанските държавни управления към Китайските заеми, по-специално заемите за инфраструктура, са намалели “, сподели Райли Дюк, откривател от Lowry. „ Начинът, по който Китай се приземява, просто е изпреварен от конкуренцията. “

Китай държеше трети дял от инфраструктурните вложения на тихоокеанския пазар преди две десетилетия, само че този дял от този момент е на половина, се споделя в отчета.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР