Австралийски експерти обявиха, че останките на барката Endeavour, с която

...
Австралийски експерти обявиха, че останките на барката Endeavour, с която
Коментари Харесай

В САЩ идентифицираха останки от кораба на знаменития капитан Кук

Австралийски специалисти оповестиха, че останките на барката " Endeavour ", с която английският капитан Джеймс Кук (1728-1779) прави първото си околосветско корабоплаване, са разпознати в американското пристанище Нюпорт. Кевин Самптън, шеф на Австралийския народен морски музей (АНММ), направи известието през днешния ден.

Директорът на музея съобщи, че мястото на корабокрушението на Кук в пристанището на Нюпорт " най-сетне е разпознато след 22 години търсене, което е едно от най-големите открития в морската история на Австралия ".

" Това е мястото на последния покой на един от най-важните кораби в австралийската история и в този момент са разкрити последните детайлности от тази историческа тайнственост. Въз основа на архивните данни и археологическите находки съм уверен, че това е тъкмо находката, която търсехме. Това е значим исторически миг, защото този транспортен съд е изиграл значима роля освен в историята на Австралия, само че и в историята на Нова Зеландия, Англия и Съединени американски щати ", съобщи Самптън по време на конференция в Сидни.

" Очакваме с неспокойствие резултатите от експертната оценка и сме подготвени да се консултираме с всички заинтригувани страни в Роуд Айлънд ", показват от музея.

През май 2018 година изследване на дъното на пристанището в Нюпорт, Роуд Айлънд, разкри " евентуален обект за подводни разкопки ", а три месеца по-късно археолозите обявиха, че това най-вероятно е известната барка на капитан Кук, защото лабораторните проби, историческите данни и разказите на водолазите дават безапелационни доказателства, че е точно " Endeavour ".

Основното доказателство, че останките на дъното на пристанището Нюпорт принадлежат на кораба на Кук, съгласно австралийците, са водолазните следи от огромна дупка в борда на потъналия " обект ". След пътешествията на Кук " Ендевър " е преоборудван и изпратен до крайбрежията на Северна Америка, където през 1778 година дружно с още 12 кораба е потънал в пристанището на Нюпорт, с цел да се попречи на достъпа на френските кораби, пристигнали на помощ на американците, борещи се за самостоятелност. Освен дупката в корпуса, тестванията на дървесината, употребена за изработката на кораба, оръдията, открити до него, и формата на кила удостоверяват хипотезата на археолозите.

Джеймс Кук прави три плавания в Тихия океан, като открива Хаваите и доста други острови, и е първият, който плава към Австралия. На борда на кораба " Ендевър " той прави първото си околосветско странствуване, по време на което открива, наред с други неща, че Нова Зеландия не е част от континент, а два обособени острова, разграничени от стеснен пролив, който по-късно е наименуван на името на Кук.

Още от АМЕРИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР