Австралийската пустош е пълна със скъпоценно злато, а не един

...
Австралийската пустош е пълна със скъпоценно злато, а не един
Коментари Харесай

VIASAT EXPLORE представя Златната треска на 21-ви век - Медии

Австралийската пустота е цялостна със скъпоценно злато, а не един и двама сурови златотърсачи са на задача да забогатеят! Дали поради изнурителна работа, рискови климатични условия, проблеми с техниката или свирепа конкуренция търсенето на злато в тази враждебна среда не е за слаби сърца! Хитовата поредност „ Австралийски търсачи на злато “ се завръща по с най-новия си 7-ми сезон, а те са по-закоравели и по-изобретателни и дръзват да поемат повече опасности от по всяко време било!

За пръв път в историята Австралия е най-големият производител на злато в света. Огромните добиви и рекордните цени форсират Треската за злато на 21-ви век, която към този момент е в световен мащаб. В този сезон ветераните търсачи в Австралия доближават до нови лимити, където с големи старания не престават да работят в бруталните условия.



Снимки: Viasat Explore

Австралийски търсачи на злато, сезон 7 – всеки четвъртък в 21:00



Нов екип – Голд Ритривърс – взима заем от $250,000 в обезверен опит да финансират голяма интервенция, от която зависи цялата им експедиция. Маркус, Линден и Дейл би трябвало да се оправят с най-рискованото и най-скъпото си начинание, до момента в който Шейн и Ръсел рискуват финансовото си бъдеще с епично пътешестване в търсене на огромни части.

В новия 7-ми сезон екипът Посейдон би трябвало да продаде мултимилионната си апаратура, с цел да финансира разкопки на обект, който е допустимо да съдържа парче от 1,000 унции. Джаки Бузети и Андрю Лийхи дръзват да се изложат на тропическата горещина и изпълнената с влечуги пустота на далечния северен Куинсланд.

Пътуваме до именитите златни поля по река Палмър, където съгласно историческите извори - са били добивани рекордни количества. Това е също домът на най-голямото влечуго на планетата, солено водния крокодил, както и на западния тайпан, змията с най-токсичната отрова на земното кълбо. Те трансформират мястото в едно от най-опасните златни полета в Австралия.



В отдалечения район Пилбара борбата за намиране на злато на безпощадния терен разделя Ферълс, до момента в който Голдтаймърс са изложени на пагубен пожар, преди даже да стартират да се надяват, че продажбата на обекта им би могла да им донесе $100 000.

Търсенето на злато разделя някои екипи и сплотява други в най-жежката тресчица за злато на земята, а „ Австралийски търсачи на злато “ дебютира по Viasat Explore на всеки четвъртък от 21:00 часа с двойни епизоди, а повтаряне на премиерните 4 епизода вижте във вторник, 6 септември, от 19:20 часа.

Първо обаче: дребен урок по история. Първите „ тресчици за злато “ се появяват към 1850-те по целия свят, само че най-благодатните райони се оказват в Австралия, изключително щата Виктория. Точно там е намерено най-голямото парче злато - Welcome Stranger.

Оттогава гладът за злато в никакъв случай не е стихвал, а и до ден сегашен чуваме за големи части, които биват открити тук и там по цялото земно кълбо. Когато става дума за същински открития, обаче, точно австралийският континент остава първенец. По тази причина описът предстои на смяна във всеки един миг.

1. Welcome Stranger

Тегло: 72 kg

Най-голямото парче злато за Австралия е и най-голямото в света. Открито е от двама британски търсачи през 1869 година и е толкоз огромно, че се наложило да го разцепят на две, с цел да го измерят както би трябвало. Бруто тежестта е съвсем 110 кг, а рафинираното му чисто тегло, доближава главозамайващите 72 кг. Не устоя дълго в първичния си тип, тъй като когато притежателите го продават – за към $666 000 – незабавно е претопено и изпратено в Bank of England на слитъци.



2. The Welcome

Тегло: 68,2 kg

Вторият максимален златен пай е открит от група от цели 22 златотърсачи през 1858 година Намира се в тунел, дълъг 55 метра и завършен жестоко като конска глава. Откривателите в Баларат, Виктория са измежду първите, които употребяват машини, задвижвани от пара.

Според легендата, притежателите на тунела отишли на обяд и оставали наемник с кирка да изкопае парчето. Когато осъзнава на какво се е натъкнал, той припада. Когато се връщат от обяд, те си помислили, че индивидът е починал. Тогава един от тях скача и го обръща и по този начин вижда стърчащия от стената пай, при което също припада. Welcome е продаден за £10 500 и по-късно е изложен в Crystal Palace в лондонския Хайд парк.

3. Lady Hotham

Тегло: 44 kg

Третият максимален златен пай в Австралия – и седми в света – също е открит в Баларат, Виктория - през септември 1854 година Намерен е в Dalton’s Flat покрай Canadian Gully, в дълбока изложба, цялостна с вода. Златотърсачите съумяват да го извадят от дълбоката 40 метра шахта като прокопават още към метър надолу. Дават му име в чест на брачната половинка на sър Чарлз Хотам, тогавашният губернатор на Виктория, който по случайност е на посещаване в региона, тъкмо когато златното парче е намерено. Оценено е на £13 000, което се равнява на над £1,8 млн. в днешни пари.

Остава въпросът: дали златотърсачите в „ Австралийски търсачи на злато “ ще влязат в листата? Вижте в новия 7-ми сезон – всеки четвъртък, от 21:00 единствено по.

Viasat Explore е основан от освен това. Ние сме смели, любопитни и решителни приключенци – да изследваме новото и невероятното ни движи напред. От настоящи научни открития до ежедневния живот на забавни хора, които вършат всичко по малко по-различен метод. За цялостната стратегия на ТВ канала следете. Следете ни и на

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР