Австралия върна на Пекин три исторически артефакта, за които се

...
Австралия върна на Пекин три исторически артефакта, за които се
Коментари Харесай

Австралия върна исторически артефакти на Китай

Австралия върна на Пекин три исторически артефакта, за които се счита, че са били нелегално изнесени от Китай.

Фосил на динозавър, който е на повече от 100 милиона години, и две фигурки от династията Тан бяха предадени на китайски чиновници в Канбера.

Полицията работи на австралийската граница са иззели предметите и са ги предали на управляващите за следствие.

Предаването идва малко преди визитата на австралийския министър председател Антъни Албанезе в Пекин идващия месец.

„ Днес станахме очевидци по какъв начин две народи могат да работят дейно дружно, с цел да върнат културните полезности в законния им дом “, сподели министърът на изкуствата Тони Бърк в сряда. „ Независимо дали става дума за предмети с културно значение, които Австралия има, или предмети оттатък океана, които ни принадлежат – те би трябвало да бъдат върнати. “

Елементите са:

Вкаменелост на хифалозавър, тип влечуго с дълга шия, живял в североизточен Китай сред 120 и 133 милиона години. Фигурка от династията Танг (618 до 907 година сл. н. е.), изобразяваща ездач на кон, свирещ на духов инструмент. Тези фигури са били сложени в гробници, с цел да обезпечат безвредно пътешестване до отвъдния живот. Позлатена бронзова дрънкулка от династията Тан на будисткото провидение Авалокитешвара, която евентуално е била част от олтара

На церемонията участваха и две други предмети, датиращи от династиите Мин и Цин, подарени на Китай от Националната изложба на Австралия и частен колекционер.

Посланикът на Китай в Австралия Сяо Чиен изрази своята „ сърдечна признателност “ към австралийците на церемонията, заяви осведомителна организация Синхуа.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР