Австралия се включи официално днес в спорна програма, която ще

...
Австралия се включи официално днес в спорна програма, която ще
Коментари Харесай

Австралия получи достъп до плановете за атомни подводници на САЩ

Австралия се включи публично през днешния ден в противоречива стратегия, която ще й разреши да се достави с подводници с нуклеарни мотори в границите на новия си защитителен съюз със Съединени американски щати и Англия, съобщи Франс прес.

Министърът на защитата Питър Дътън и представителите на Лондон и Вашингтон подписаха съглашението, разрешаващо обмяна на информация за нуклеарни мотори.

Това е първото съглашение, подписано и оповестено обществено след сключването на новия тристранен защитителен съюз АУКУС на фона на възходящото напрежение сред Китай и Съединени американски щати в Тихия океан.

В резултат на подписването на тристранния пакт Австралия анулира огромен контракт за закупуването на 12 френски подводници на стойност 55 милиарда евро. Това докара до трайно разтягане на връзките сред Париж и Канбера.

Все още не е решено дали Австралия ще закупи английски или американски подводници с нуклеарни мотори. По силата на съглашението АУКУС Австралия ще придобие осем модерни атомни подводници, способни да извършват стелт задачи на далечни дистанции. Пактът планува и шерване на технологии, свързани с кибернетиката, изкуствения разсъдък и други области.

Сключването на пакта разгневи Китай, който го дефинира като " извънредно безотговорна " опасност за стабилността на района.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР