Австралия, САЩ и Украйна обсъждат възможността за изпращане на 41

...
Австралия, САЩ и Украйна обсъждат възможността за изпращане на 41
Коментари Харесай

Войната | Украйна може да получи пенсионирани изтребители F-18 от Австралия

Австралия, Съединени американски щати и Украйна разискват опцията за изпращане на 41 изтребителя F/A-18 Hornet на Кралските австралийски военновъздушни сили (RAAF) в Киев. По този метод ще бъде изпълнено част от настояването на президента Володимир Зеленски за изтребители, вместо да бъдат изпратени на скрап, както е планувано.

Австралия, Съединени американски щати и Украйна разискват опцията за изпращане на 41 изтребителя F/A-18 Hornet на Кралските австралийски военновъздушни сили (RAAF) в Киев. По този метод ще бъде изпълнено част от настояването на президента Володимир Зеленски за изтребители, вместо да бъдат изпратени на скрап, както е планувано.

Източници на The Australian Financial Review настояват, че Съединени американски щати, които неотдавна позволиха на други западни съдружници да доставят на Украйна съвременни изтребители, в това число създадени в Съединени американски щати F-16, са благосклонни към концепцията да подарят на Украйна F/A-18. Одобрението на Вашингтон е належащо, защото има интелектуалната благосъстоятелност върху изтребителите, които са пенсионирани от RAAF и които се заменят с F-35, от които Австралия е поръчала 72 броя.

Излезлите от приложимост F/A-18 се намират в хангар в базата на RAAF в Уилямтаун край Нюкасъл и в случай че не бъдат изпратени в Украйна, ще бъдат бракувани или продадени на частна авиационна компания RAVN Aerospace, която да ги употребява в Съединени американски щати като " врагове " за образование на военни летци.
Реклама
Робърт Потър, австралийски специалист по сигурността, който поучава украинското държавно управление, удостовери, че се водят договаряния, само че съответната договорка към момента не е финализирана. " Въпреки това Съединените щати и Украйна имат деен и съответен интерес към придобиването на изтребители от четвърто потомство за украинските военновъздушни сили ", сподели той.

" Австралия разполага с огромен ресурс от пенсионирани самолети, които другояче са планувани за заличаване. Необходими са голям брой публични утвърждения за подписване на контракт за закупуване на тези самолети, само че евентуално това е концепция, чието време е пристигнало. "
Ползите
Отделен източник, непосредствен до диалозите, се съгласи, че няма смисъл да се унищожават изцяло положителни самолети, които съгласно него биха могли да бъдат готови за приложимост в границите на четири месеца и да се употребяват за подкрепяне на отблъскването на съветската инвазия.

Очаква се под 10 от изтребителите да бъдат употребявани за елементи за другите. Това съществено би помогнало на Киев, като F-18 имат редица благоприятни условия, с които могат да спомогнат за килване на везните в украинска изгода. Първо, Hornets ще играят значима роля в отбраната на цивилните в Украйна. Западните системи за противовъздушна защита, като да вземем за пример ракетите Patriot, правят ефикасна работа, като съумяват да спрат най-тежките нощни бомбардировки на Русия над огромните градове. Въпреки това има пропуски, като основната причина за това е неналичието на сходни системи в по-малко обитаемоте региони. Австралийските бойни самолети обаче може да правят интервенции по прехващане и събаряне на противников ракети, което би имало огромно значение за цивилните.
Реклама
Освен това Hornets имат преимуществото, че употребяват два мотора. По този метод те имат доста по-голям късмет за оцеляване, в случай че единият от тях бъде развален или ударен. Пилот може да кацне с един мотор, а Украйна не може да си разреши да губи водачи както поради обстоятелството, че те са стеснен брой, по този начин и тъй като даденият водач към този момент е минал отнемащото време и запаси образование. F-18 се славят като самолети, които нямат огромни условия по отношение на летището, от което ще работят. Това е забележителен плюс, тъй като множеството от украинските летища не са равнището на западните, а и са наранени от войната.

На чисто геополитическо равнище Австралия е съвсем задължена на сходен ход. Вашингтон неотдавна се съгласи да разреши на австралийски моряци да упражняват и в последна сметка да служат на нуклеарните подводници на страната. Сделката също по този начин включва продажбата на три до пет нуклеарни подводници от клас " Вирджиния ".

Подобна стъпка не би имала съществени последици за Канбера, тъй като към този момент е поръчала 71 изтребителя F-35. Изтребители отвред? След срещата на високо равнище на Г-7 в края на май американският президент Джо Байдън съобщи пред сътрудниците си, че дава разрешение за доставки на изтребителите от четвърто потомство на Украйна. Преди това Англия и Нидерландия оповестиха основаването на интернационална коалиция, която да достави бойни самолети на Киев.

Друг евентуален източник на изтребители е Финландия, която тази година стана пълновръстен член на НАТО. Това е и основната причина страната да поръча 64 броя F-35, които би трябвало да заменят 62-та F-18. По този метод Украйна може да се озове в позиция, в която разполага с огромен брой западни самолети, като даже те ще бъдат два разнообразни вида - F-16 и F-18.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР