Австралия почете с официална церемония деветима души, помогнали за спасяването

...
Австралия почете с официална церемония деветима души, помогнали за спасяването
Коментари Харесай

Австралия почете водолазите, спасили тайландчетата, блокирани с дни в наводнена пещера

Австралия уважи с публична гала деветима души, помогнали за спасяването на тайландския юношески футболен тим, останал блокиран с дни в наводнена пещера, съобщи Ройтерс.
На събитието австралийският министър председател Малкълм Търнбул съобщи, че екипната работа на тези хора би трябвало да е образец за международните водачи.

В спасяването на 12-те момчета от тима "Глиганите " и техния треньор се включиха водолази и доброволци от целия свят. Последният избавен от групата беше изведен от пещерата в северната тайландска провинция Чианг Рай на 10 юли.
Премиерът дефинира избавителните дейности като извънредно интернационално изпитание. "Да можеха и водачите да си сътрудничат като вас. Вие дадохте образец на всички ни ", съобщи Търнбул на събитието, в наличието на тайландския дипломат.

Австралийският генерал-губернатор Питър Косгроув връчи второто най-високо австралийско държавно отличие за храброст - Звезда за смелост - на анестезиолога Ричард Харис и ветеринаря Крейг Чалън, които се отхвърлиха от проектите си за отмора, с цел да изиграят централна роля в тази задача.

На Харис беше поверена оценката на здравословното положение на момчетата и грижата за упояването на децата преди извеждането им от пещерата. Той съветваше също управляващите какви избавителни способи да бъдат употребявани. Харис беше последният човек, напуснал пещерата. Малко след приключването на драмата, той научи, че е умрял татко му.

Чалън оказа помощ на момчетата да се научат по какъв начин да употребяват оборудването по време на спасяването.
В интервенцията по изваждане на тима взе участие ядро от 18 души, в това число 13 задгранични водолази.

Косгроув връчи оценки за храброст и на шестима служители на реда и офицер от военноморските сили, взели участие в задачата. Спасителите бяха "удивителни, движимости, неуморни, състрадателни и смели ", означи той.
Одисеята на момчетата на възраст сред 11 и 16 години и техният 25-годишен треньор стартира на 23 юни. Те прекараха девет дни блокирани в наводнената пещера, преди водолазите да стигнат до тях.
"Всички бяха съсредоточени върху едно: да извадим тези момчета безвредно ", сподели Търнбул.

Единадесет от избавените момчета участваха през днешния ден в гала, след която ще прекарат известно време като будитски послушници. Дванадесетото момче - 14-годишният Адул Сам-он - е християнин. Съгласно традицията момчетата ще живеят девет дни в будистки храм - заричане, обещано от фамилиите им в символ на признателност за завръщането им невредими и в памет на починалия при спасяването им водолаз. Треньорът им живее като духовник.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР