Австралия планира да купи до 220 крилати ракети Tomahawk от

...
Австралия планира да купи до 220 крилати ракети Tomahawk от
Коментари Харесай

Австралия купува 220 ракети Tomahawk от САЩ

Австралия възнамерява да купи до 220 крилати ракети Tomahawk от Съединените щати , откакто Държавният департамент на Съединени американски щати утвърди продажбата в петък, оповестява АП.

Сделката идва, с цел да модернизира своя флот на фона на възходящата угриженост за въздействието на Китай в Индо-Тихия океан.

Австралийски чиновници споделиха, че новите нуклеарни подводници ще могат да изстрелват ракетите Tomahawk .

Миналия месец Япония също разгласи проекти за модернизиране на армията си в опит да възпре Китай, в това число закупуване на 400 крилати ракети Tomahawk за разполагане незабавно след 2026 година

Продажбата на австралийска ракета идва с цена от близо 900 милиона $. Главният реализатор ще бъде основаната в Аризона Raytheon Missiles and Defence.

" Тази продажба ще поддържа задачите на външната политика и националната сигурност на Съединените щати ", се споделя в изказване на Държавния департамент. " Австралия е един от най-важните ни съдружници в Западния Пасифик . "
 Русия е съществено обезпокоена от разширението на AUKUS
Русия е съществено обезпокоена от разширението на AUKUS

Захарова: Това още веднъж е блокова основа за образуване на натоцентрична инфраструктура в района с далечни последствия

Австралийският министър на защитата Ричард Марлс сподели, че страната му ще работи в тясно съдействие със Съединени американски щати.

" Да се уверим, че разполагаме с ударни ракети с по-голям обхват, е в действителност значима дарба за страната ", сподели Марлс пред Channel Nine. " Това ни разрешава да можем да достигнем оттатък нашите крайбрежия и в последна сметка това е методът, по който можем да запазим Австралия в сигурност. "

Министърът на отбранителната индустрия Пат Конрой сподели, че ракетите могат да бъдат изстреляни от подводниците от клас " Вирджиния ", които Австралия ще закупи по по този начин наречената договорка AUKUS.

" Ние сигурно желаеме допустимо най-хубавата дарба за австралийските отбранителни сили , тъй че това включва способността да нанася удари по съперниците допустимо най-далеч от континенталната част на Австралия ", сподели той пред Australian Broadcasting Corp. " Крилатите ракети са сериозна част от това, както и подводниците, които ги изстрелват ".

Сделката за подводниците породи опасения, че може да разчисти пътя за неприятни играчи да избягат от нуклеарния контрол в бъдеще. Рафаел Гроси , общоприет шеф на Международната организация за атомна сила , тази седмица даде обещание да бъде " доста придирчив " при надзора на плануваното прекачване от Съединени американски щати към Австралия .

Бившият австралийски министър председател Пол Кийтинг тази седмица стартира бурна офанзива против проектите на своята страна, като сподели, че заради големите разноски " това би трябвало да е най-лошата договорка в цялата история ".

Австралийски чиновници са оценили цената на подводниците на сред 268 милиарда и 368 милиарда австралийски $ (178-245 милиарда долара) за три десетилетия. Премиерът Антъни Албанезе сподели, че държавното управление е било транспарантно по отношение на разноските.

" Оценката, която би трябвало да се направи, е дали закупуването и по-късно построяването на наши лични нуклеарни подводници усилват ли потенциала ни да се пазиме с повече от 10%? Можем да се обзаложим, че е по този начин ", сподели Албанезе пред Australian Broadcasting Corp. " Ето за какво съставлява добра цена . "
 Австралия изясни за какво пактът AUKUS не може да се провали
Австралия изясни за какво пактът AUKUS не може да се провали

Канбера ще продължи напъните за стабилизиране на връзките с Пекин
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР